Placera ordningsvakter i varje kvarter

Låt ordningsvakter skapa trygghet, menar insändarskribenten.
Låt ordningsvakter skapa trygghet, menar insändarskribenten.

Satsa på att snabbt utbilda ordningsvakter. Ge dem en god utbildning i människokunskap och alla typer av första hjälp med mera, menar insändarskribenten.

Insändare 17 september 2023 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I år har fler än vanligt sökt sig till polisutbildningen. Det är lovande, för många fler poliser behövs när gängkriminaliteten breder ut sig. Men det räcker inte. Förmodligen kommer de bara att fylla luckor för pensionsavgångar eller bli nya ”inomhuspoliser”. 

När såg du en kvarterspolis senast?

Corren hade ett reportage om kvarterspoliser i Ryd för något år sedan. Finns de kvar?

Ett annat reportage handlade om utbildning av flera ordningsvakter.

Det är nog där vi måste satsa nu. Tänk dig två välutbildade ordningsvakter i varje kvarter. Två, som syns på gatorna och som besöker skolor, daghem, ungdomsgårdar och äldreboende. Två att prata med, när något i kvarteret är problematiskt. Två välkända människor som kan ge en hjälpande hand. Två människor som skapar trygghet.

Det är ju det som är meningen med polisen: Synliga poliser skapar trygghet och förhindrar brott, medan poliser i polisbilar skyndar till platser där något redan har hänt och jagar brottslingar. 

Satsa på att snabbt utbilda ordningsvakter. Ge dem en god utbildning i människokunskap och alla typer av första hjälp med mera. Placera två ordningsvakter i varje kvarter (kvinna och man). Två människor som blir kvarterets ansikte utåt. Två som tar det första ansvaret och som har ögon för oroliga förändringar.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa