Svar på "Behöver vi verkligen Region Östergötland?”, 9/1.
Gissningsvis kommer få politiker på regionnivå att svara nej. Ställs frågan i stället till oss, som jobbar med patienter, är svaret: ”Självklart inte!”
Landstingen skapades i mitten av 1800-talet. Med den tidens långsamma transporter och nyhetsrapportering var regionala parlament en bra idé. Dock fick landstingen inte ansvaret för sjukvården förrän något halvsekel senare.
Idag kan man ta sig bokstavligt talat vart som helst i Sverige på mindre än en dag, och nyhetsrapporteringen sker i realtid. Redan det visar, att landstingen/regionerna sedan länge är obsoleta. Norge har inga landsting. Där har staten ansvaret för sjukhusen, och kommunerna ansvarar för öppenvården, vilket fungerar betydligt bättre än i Sverige. '
Det säger sig själv, att en nationell jämlikhet avseende sjukhusvård är avsevärt lättare att åstadkomma inom en enda organisation än med ett tjugotal, som hävdar sin självständighet!
Till det kommer dagens situation, där regeringen och sjukvårdshuvudmännen kan spela Svarte Petter med ansvarsfrågan, tills solen slocknar, utan att detta kommer patienterna till godo – tvärtom! Då blir saken ännu klarare. Elimineras en hel politisk nivå, hamnar ansvaret för sjukhusvården på ett ställe – vilket på köpet gör det betydligt enklare att utkräva detta ansvar.
Att sedan det praktiska utförandet av vården kan köpas av kontrakterade entreprenörer är en annan, lika självklar möjlighet. Det är bara att se sig om i Europa och planka redan fungerande lösningar – i skarp kontrast mot den dysfunktionalitet, som sedan decennier präglat svensk sjukvård.
Bror Gårdelöf, Linköping