Pinsamt att inte Linköping kan göra roligare lekplatser

Ta hjälp av pedagoger som finns på förskolor, skolor och föräldrar när planer för att förnya eller bygga nya lekplatser är på gång, menar insändarskribenten.
Ta hjälp av pedagoger som finns på förskolor, skolor och föräldrar när planer för att förnya eller bygga nya lekplatser är på gång, menar insändarskribenten.

När kommunen hade chans att göra en fantastisk lekmiljö vid Valla gård satte man dit en klätterställning, några gungor och en "linbana". Man tog bort ett flygplan, en brandbil, en båt, ett tåg, en koja och en labyrint, skriver en förskollärare i Linköping.

Insändare 28 november 2023 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har läst och tagit del av kommunens planer på att förnya ett par lekplatser i Linköping! Jag vet inte vem eller vilka som är arkitekter till våra lekplatser runt om i vår fina stad, men tror inte att det är någon eller några som har koll på hur barn leker eller vad som är kul för barn att ha på en lekplats. 

När kommunen hade chans att göra en fantastisk lekmiljö vid Valla gård satte man dit en klätterställning, några gungor och en "linbana". Man tog bort ett flygplan, en brandbil, en båt, ett tåg, en koja och en labyrint. Alla dessa roliga saker som uppmuntrar till fantasilek. När jag ser ritningar på hur man ska förnya aktivitetsparken i Skäggetorp så ser jag; gungor, klätterställning och gungor. Jag har inte sett ritning på Trädgårdsföreningens nya lekplats men förra gången man gjorde en nyhet där så blev det en ny klätterställning, en mindre än den förra.

Jag tycker det är pinsamt att en så stor kommun inte kan planera eller bygga roligare lekmiljöer! Ibland får man en känsla av att de har gjort ett bindande avtal med någon firma och måste använda deras lekredskap.

Några tips för framtiden: Ta hjälp av pedagoger som finns på förskolor, skolor och föräldrar när planer för att förnya eller bygga nya lekplatser är på gång. Åk upp till Valla gårds lekplats och utöka den stora gräsytan i mitten med lite roliga saker som inbjuder till fantasilek. Tänk om när det gäller aktivitetsparken i Skäggetorp. Behåll gungor och klätterställning och utöka med några roligare lekhus eller annat!

Att gunga och klättra är roligt en liten stund men ska man leka med kompisar och ha roligt behövs mer än så.

Jag har jobbat som förskollärare i många år och vet att det är väldigt viktigt att kunna leka rollek, att fantisera om att man är någon "annan", en polis, läkare, pilot med mera. I vår tid när många barn är stillasittande vid datorer/tv-spel är det viktigare än någonsin.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa