Personalen viktigast för god omsorg

All tid vi kan frigöra för undersköterskan är värdefulla minuter som kan läggas på vård och omsorg, skriver Liselott Fager (KD).

Insändare2020-01-04 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "En ständig känsla av otillräcklighet", 16/12.

Jag håller helt med Therese Waller om bilden av att alla som jobbar inom äldreomsorgen gör sitt allra bästa. Jag håller också med om att det behövs fler kollegor i omsorgen. Om inga förändringar görs i hur man arbetar, organiserar eller rekryterar behövs det 200 000 nya anställda i välfärden redan år 2026 enligt siffror från SKR, Sveriges kommuner och regioner. Problemet är att dessa personer inte finns att tillgå. 

Kompetensförsörjningen är en av de stora utmaningarna inom äldreomsorgen. Därför är det viktigt att satsa på utbildning men också att frigöra tid för undersköterskan. Med tanke på att det behövs mer personal måste vi behålla och nyrekrytera omvårdnadspersonal och stärka deras yrkesroll. Därför behöver fokus vara på kärnuppdraget och förbättrad arbetsmiljö. 

Ett exempel på hur vi kan frigöra tid för undersköterskan är genom digitala matinköp. Att plocka och packa varor samt frakta hem mat bedöms inte ligga i linje med kärnuppdraget och undersköterskornas kompetens. All tid vi kan frigöra för undersköterskan är värdefulla minuter som kan läggas på vård och omsorg. 

Personalen är det viktigaste för en god vård och omsorg. För att förbereda oss för framtidens utmaningar behövs utan tvekan fler kollegor. Samtidigt som vi är tvungna att hitta andra sätt att arbeta, organisera och rekrytera. 

Liselotte Fager (KD), äldrenämndens ordförande i Linköping