Personalen skapar mångfald

Dagens system är tacksamt för vårdföretagen, menar Håkan Askbom.

Dagens system är tacksamt för vårdföretagen, menar Håkan Askbom.

Foto: Magnus Eriksson

Insändare2018-06-19 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Mångfald är bra i omsorgen", 7/6.

Thomas Bystedt (L) skriver att jag ”fortsätter att sprida felaktiga uppgifter om äldrevården i Linköping”.

I mitt inlägg 26/5, ”Farfar blir ett marknadsobjekt”, kommenterar jag Liberalernas väljarundersökning som visar att 68 procent föredrar en blandning av kommunal och privat äldrevård. Vad jag påstår är, att om alla visste, eller tänkte på, att gamla, vårdbehövande, läggs ut på anbud på en lönsam vårdmarknad och att undersköterskor och vårdbiträden har cirka 2 000 kronor lägre månadslön hos privata företag, jämfört med kommunerna, skulle nog andra procenttal visas.

Bystedt skriver: ”Det stämmer inte, det är kommunen som tar in anbud som ett led i att ha kapacitet och kvalitet i äldreomsorgen till rimligt pris.” Han håller alltså med mig. Detta att privatanställda har lägre löner berör han inte alls. Att vinna anbud och göra vinst på personalens bekostnad är inte särskilt heroiskt. Bystedt ger sig på jämförelser mellan privat och kommunal äldreomsorg men det finns ingen opartisk undersökning som visar på skillnad. Ett och annat ”skyltfönster” kan vara god marknadsföring. Inte ens Svenskt Näringslivs egen undersökning, för några år sedan, kunde påvisa fördel privat. Till stor bedrövelse. Inom hemtjänsten kan det finnas en aning bättre ”nöjdhet”. Där finns ofta möjlighet att välja och om man, till äventyrs, gjort det, så klagar man nog inte gärna.

Rubriken på Bystedts insändare ”Mångfald är bra i omsorgen” ställer väl alla upp på, men den skapas, och kan utvecklas, av personalen oberoende av huvudman.

Bystedt vill tillföra mer resurser, pengar, till äldrevården för att göra livet bättre för de boende. Vore jag vårdföretagare skulle jag nöjsamt ta emot.

En intressant fråga är varför inte Bystedt vill ta på sig ansvaret att själv direkt styra äldrevården, utan fördyrande mellanhänder, omfattande kontrollsystem och upphandlingsorganisation. L har ju knutit till sig personer med ledningserfarenhet både från privat och kommunal verksamhet och kunskap därifrån kan väl inte försvunnit bara för att de ger sig in i politiken.

Anbudsgivning på medborgare, som tappat sin beslutsförmåga, hör inte hemma i ett etiskt och människovärdigt samhälle. Den frågan är tydligen för besvärlig för Bystedt.

Håkan Askbom