Personalen på Attendo i chock: "Varför har ingen pratat med oss?"

Vi är flera från Attendo hemtjänst som är chockade och ledsna över det beslut som har fattats av Linköpings kommun, skriver personal på Attendo i ett öppet brev till politikerna.

Vi undrar var dialogen tagit vägen? Varför är det ingen från kommunen som har kommit ut och lyssnat till oss medarbetare och våra kunder innan detta beslut fattades, skriver personal på Attendo.

Vi undrar var dialogen tagit vägen? Varför är det ingen från kommunen som har kommit ut och lyssnat till oss medarbetare och våra kunder innan detta beslut fattades, skriver personal på Attendo.

Foto: Fredrik Sandberg/TT/Victor Bomgren

Insändare2025-03-28 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Kommunen bryter avtalet med Attendo: Återkommande brister" (20/3):

Vi har under den här perioden som vi arbetat på uppdrag av Linköpings kommun aktivt förbättrat stora delar av hemtjänsten. Vi har öppnat upp en fantastisk träffpunkt med flera besökare varje dag och fått en levande verksamhet där alla är välkomna och känner sig välkomna. 

Efter att det här beslutet som fattats kommit upp till ytan är det flera av oss medarbetare som känner en otrolig chock och sorg. Vi är också många som inte vill byta arbetsgivare då Attendos arbete och värdegrund är vad vi står för och vad vi vill ha som riktmärke när vi arbetar inom äldreomsorgen. Vi som arbetar för Attendo har alltid sett de stora fördelar som finns inom den här organisationen med så korta beslutsvägar som finns. Vi har en ledningsgrupp som omgående tar våra önskemål och gör de till verklighet. Att arbeta för Attendo har för många ut av oss givit oss en enorm privat såväl som arbetsmässig utveckling.

Utöver vår egen oro får vi också till oss en stor oro bland våra kunder som vi också behöver hantera utifrån bästa förmåga med bristande information. Flera av våra kunder har uttryckt en känsla av att beslutet har fattats på grund av kunderna själva, att de helt enkelt har varit för sjuka, vilket lett till att de har haft ett behov av mer hjälp från hemtjänsten. När blev det okej att kunder beskyller sig själva för att de har ett behov av hemtjänst? 

Både vi som medarbetare och kunder som vi träffat vill få våran röst hörd. Vi undrar var dialogen tagit vägen? Varför är det ingen från kommunen som har kommit ut och lyssnat på oss medarbetare och våra kunder innan detta beslut fattades? Vi medarbetare har byggt en relation till alla som vi arbetar för, våra äldre och sjuka i samhället och ser alltid till att arbeta utifrån individens behov i fokus. Det är människor vi arbetar med och ingen dag är den andra lik. 

Vi har också utifrån ett stabsläge på US i Linköping och stora köer till korttidsboende sagt ja och hjälpt personer med stort vårdbehov i hemmet. Med de korta beslutsvägarna inom Attendo finns en stor flexibilitet och vi från Attendo är alltid redo att ställa om utifrån behov.

I några av Attendos områden har hemtjänst tidigare bedrivits av egen regi där vi som arbetar nära våra kunder får höra vilken förbättring som har skett med deras vård- och omsorg sedan Attendo tog över. Vi har kunder som uttryckt att de för första gången känt sig sedda efter att Attendo börjat utföra i deras område.

Vi har nya kollegor som börjat jobba hos oss ifrån andra utförare som uttrycker att de på Attendo har fått ta del av så mycket mer kunskap och information än vad de fått ta del av när de arbetat för annan utförare i Linköpings kommun.

Att Attendo är bäst av alla utförare i Linköping på larmhanteringen är inget man skriver om i media. Det goda samarbetet oss personal emellan med samma mål i fokus: att ha nöjda och glada kunder är inte heller något som lyfts i media. Att Attendo hade kommit längst av alla utförare i Linköping vad gäller multiprofessionell samverkan är inte heller något som uttryckts i media. I stället så väljer äldrenämnden i Linköpings kommun att gå ut och uttrycka sig som att vi som arbetar på Attendo vore opålitliga medarbetare vars arbete inte är värt något. Det är i alla fall så ni får oss att känna.

Vi är ett flertal personal och kunder som nu kräver att politikerna i äldrenämnden och Linköpings kommun en gång för alla lyssnar på oss, att de tar sitt ansvar och för en gång skull prioriterar oss vårdpersonal och hör på våra kunders röster. 

Vi skulle uppskatta om ni politiker kunde ta er tiden att komma ut till oss och prata. Vi kan i samma veva som ni kommer ut titta på varför vissa saker sett ut som de har gjort. För det har vi svaret på!

Katarina Sköld, Khaled Aodish, Khalil Mustafa, Emma Bontha, Angelica Persson, Jennie Andresen, Hakim Tarda, Sara Ruya, Edwin Suihko, Omar Essa, Rodin Alou, Mustafa M, Rojin A, Natalie R, Dejan Gubeljic, Firas Al-twfan, Kinga, Dalia A, Yzan Ied, Eimilios Petrus, Lojein Alnatur, Rezvan Khan, Aragsan Warsame, Ayman Al-mohammad, Amina, Fardowsa, Majeda, Khatitje, Rokaia Finjan, Rahma Hassan, Henrietta Håård, Molhm Aldeen, Fathia Hussein, Anna D, Maria, Emil Svensson, Hasan med flera kollegor