Bedragare tar min pension – banken kan inte skydda mig

Vad som är beklämmande är att min bank inte kan skydda mig och mitt konto. Då pensionen kommer på kontot har den i en blink försvunnit, transfererat iväg det som jag har att leva på, skriver en lurad pensionär.

Alla mina tillgångar tog slut, jag var barskrapad och hade mist allt jag sålt för att investera mer, konstaterar insändarskribenten.

Alla mina tillgångar tog slut, jag var barskrapad och hade mist allt jag sålt för att investera mer, konstaterar insändarskribenten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2022-12-13 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det var ett stort misstag att acceptera erbjudandet om trading hos brittiska företaget Razermarket i London. Som många olyckssystrar investerade jag om och om igen, vägledd av en så kallad brooker, en "Prins Charming".

Mitt konto växte men visade sig omöjligt att göra uttag från. Alla mina tillgångar tog slut, jag var barskrapad och hade mist allt jag sålt för att investera mer. En dyrköpt läxa, en dumhet av stora mått. 

Det hela slutar inte här. Brookern lurpassade därefter på mina pensionsutbetalningar och transfererade dem till för mig okända mottagare, typ betaltjänstföretag. Jag sanktionerade aldrig dessa transfereringar. Så fort jag såg dem ringde jag banken och försökte stoppa dem. Detta var alltid för sent.
 

Jag anmälde till bankens reklamationsavdelning för att få tillbaka vad banken transfererat utan mitt godkännande, fick nej med motiveringen att jag måste ha lämnat ut mitt bank-id. Överklagan avslogs. Sedan dess har det skett fem transfereringar från mitt bankkonto, företrädesvis då jag normalt får min pension. Försvann gjorde också auktionsfirmans utbetalningar till mitt konto, efter att jag sålt mina ägodelar för att kunna betala bostad, mat och räkningar. Banken envisades vid kontakt med att beskylla mig för att lämnat ut mitt bank-id, något jag aldrig gjort till någon enda person. Aldrig. 

Enligt mina efterforskningar har det visat sig att bedragare och hackare är fullt kapabla att fjärrstyra sig in i min dator och se mitt bank-id och använda det i sitt kriminella syfte. Metoderna att hacka sig in och ruinera och förnedra kontoinnehavare är troligen fler än så. Vad som är beklämmande är att min bank inte kan skydda mig och mitt konto. Då pensionen kommer på kontot har den i en blink försvunnit, transfererat iväg det som jag har att leva på.