Pedagogisk måltid – men inte om pedagogen är allergisk

Som det är nu måste jag ha reservlådor om jag inte kan äta maten, skriver en pedagog.

Varför prioriterar man bara barnens mat och inte den vuxna, skriver en pedagog.

Varför prioriterar man bara barnens mat och inte den vuxna, skriver en pedagog.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2024-05-18 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har under alla mina 35 år i Linköpings kommun ätit pedagogisk måltid tillsammans med barnen. Har ansett att det gynnar barnen att se den vuxna äta samma mat. Känns mer naturligt att locka barn att smaka och äta det som serveras. Jag har förståelse för de som tycker att det borde vara gratis. 

När vår kock är närvarande finns alltid mat till mig, med allergi. Men när hon är sjuk beställs mat centralt från närliggande skola. Då görs ingen separat mat till vuxna. Om barnet hade haft en allergi går det bra, men inte pedagogen. Hur tolkar man detta? Finns det inget värde i den pedagogiska måltiden? Varför prioriterar man bara barnens mat och inte den vuxna? 

Jag betalar gärna 20 kronor för att äta med barnen. Skönt att slippa släpa matlådor fram och tillbaka. Men som det är nu måste jag ha reservlådor om jag inte kan äta maten. Det är ju bara paprika och det borde vara enkelt att ordna. Jag vet inte om det är en principsak, men dumt är det i alla fall. Man borde uppmuntra pedagogen att äta, även om det kostar pengar.