Pedagogernas lista över bristerna i förskolan: "Överkörda"

Vi har en känsla att vi ska vara tacksamma över att få jobba i Linköpings kommun. Vi har bara skyldigheter och inga rättigheter, skriver pedagoger i Linköping.

Alla medarbetare har rätt till semester på sommaren och arbetsgivaren ska eftersträva en period om fyra sammanhängande veckor för medarbetaren, skriver Helén Petersson, avdelningschef förskola i sitt svar till pedagogerna.

Alla medarbetare har rätt till semester på sommaren och arbetsgivaren ska eftersträva en period om fyra sammanhängande veckor för medarbetaren, skriver Helén Petersson, avdelningschef förskola i sitt svar till pedagogerna.

Foto: Lina Gillman/Victor Bomgren/Fredrik Sandberg/TT

Insändare2025-04-04 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1. Semesterväxling gäller bara i vissa områden hos kommunen, olika rektorsområden har olika regler. Rektorn avgör vilka som ska kunna utnyttja denna möjlighet som erbjuds som förmån på kommunens hemsida. 

2. Planeringstid tas från och med nu bort från en hel yrkesgrupp och ska ligga på en annan yrkesgrupp. Vi känner oss överkörda och det jobb vi gjort förut är vi inte längre betrodda att göra. Vi borde få tid att reflektera och utvärdera.

3. Information som vi lyfter med biträdande stannar ofta där, vi får ingen återkoppling. I informationen vi fått från Helén Petersson ska vi då kontakta henne, men vi når henne inte på telefon då växeln inte släpper igenom anställda till hennes nummer.

4. Resurspassen är inte likvärdiga i hela kommunen då varje rektor bestämmer själv i sitt område. Vi pedagoger har en ständig oro/stress över dessa pass. När får jag åka? Vart ska jag? Vad möter jag när jag kommer dit? Är det barn som mött nya pedagoger flera dagar på rad nu när ordinarie pedagog är borta? Vad ger detta för trygghet hos yngre barn? Något som skapar oro i hela gruppen.

5. Semester/ledigheter måste planeras lång tid i förväg – oftast tre månader – men det är inte säkert man får sin semester i alla fall. Detta skapar oro och stress hos de som planerar att resa iväg med familjen och man kan varken boka stuga eller flyg. Man kan heller aldrig resa bort spontant, även om vi kollegor ställer upp för varandra så måste rektorn godkänna. Vi är också värda en sammanhängande semester på sommaren och vill inte behöva bryta den för att jobba en vecka mitt i juli – så att vi måste stanna hemma när familjen har bokat in en resa.

6. Vi får inte ens ledigt för att gå på läkarbesök om det inte är akut. Det gör att vi går här med diverse krämpor som vi inte kan få hjälp med eftersom vårdcentralen inte har kvällsöppet.

7. Maten är transporterad till många förskolor, vilket gör att maträtter som barnen älskar inte är de godaste. Vi tar pannkakor som exempel. Pannkakorna ligger i bläcket, är uppvärmda i tillagningsköket och ligger sedan i värmeskåp på väg till oss. De är både hårda och torra innan barnen ska äta. Vi ger dem inte chansen att lyckas dela pannkakan, för det går inte med kniv och gaffel. 

Soppan är inte populär och den dagen får vi förstärka mellanmålet för att barnen ska orka leka. Grönsaker efter årstid är nog bra för ekonomin, men inte för barnen. Vi ser stor skillnad på grönsaksåtgången nu och när vi fick flera grönsaker att välja mellan som barnen gillar: tomater, gurka, majs och morötter. Ofta är maten smaklös, men ibland kan den vara både för salt och för stark för att barnen ska kunna äta den.

8. Sommarlov. Vi saknar också en regel som innebär ledighet för alla barn. Det finns barn som under sin fem års långa förskolevistelse aldrig har en ledig dag. Inte ens på sommaren. Det finns vårdnadshavare som är separerade och väljer att jobba alla veckor man har barnen, vilket gör att barnen aldrig får ledigt. Dessa barn har också ofta lång vistelsedag: 06.15–17.30 varje dag är inget ovanligt. Det är en mänsklig rättighet att få vila tycker vi. 

"Trötta, besvikna och överkörda pedagoger"

Svar från Linköpings kommun:

Jag uppfattar att det finns en del i arbetet i förskolan som både skapar oro och en känsla av orättvisa. Det har jag både förståelse och respekt för. Jag kommer bemöta delar av det som skrivs här i mitt svar, men för att kunna ha en dialog kan du ta kontakt med mig. Jag vill att alla medarbetare ska få återkoppling och kunna nå mig. Om det är svårt att komma fram via telefon går det också bra att mejla.

Möjligheten att växla lön mot fler semesterdagar är en förmån som varje chef beslutar om utifrån verksamhetens behov. Det innebär att det blir olika beslut då förutsättningar skiljer sig åt och det är därför inte säkert att alla som önskar kan få det beviljat. 

Önskemål om ledighet beviljas så långt det är möjligt under hela året. Vid semesterplaneringen är det viktigt att säkerställa bemanningen och en fungerande verksamhet. Chefen ansvarar för att godkänna ledighet. Alla medarbetare har rätt till semester på sommaren och arbetsgivaren ska eftersträva en period om fyra sammanhängande veckor för medarbetaren. 

När vi drog tillbaka beslutet om samplanering var syftet att ge större möjligheter att anpassa organisationen och ta hänsyn till de synpunkter vi fått från medarbetare. Rektor ansvarar för att organisera verksamheten utifrån de behov som finns i respektive område. Det är viktigt att medarbetare pratar med sin chef om det som skapar oro och stress utifrån den organisering som är på arbetsplatsen. Cheferna uppmanas också att ha dialog med medarbetarna i de här frågorna.

Förskolan har olika yrkesgrupper med olika uppgifter, och planeringstiden anpassas därefter. Förskollärare ansvarar för undervisningen och behöver planeringstid för det uppdraget. Det är viktigt att det också finns gemensam tid i ett arbetslag för att både reflektera och planera. Jag vet att det finns svårigheter att organisera tiden och arbetet pågår ute i verksamheterna för att hitta lösningar.

Tillsynstider varierar och alla barn är välkomna till förskolan den tid som behövs utifrån vårdnadshavares arbete eller studier. Dagarna planeras för att möta barnens behov och innehåller både aktivitet och vila. Det är viktigt att vårdnadshavare lämnar in rätt schema och uppdaterar vid förändringar, så att vi kan bemanna på bästa sätt. 

Vill avsluta med att tacka alla medarbetare och chefer som gör ett bra jobb varje dag i våra verksamheter.

Helén Petersson, avdelningschef förskola