Barnen får inte tillräckligt med mat i våra förskolor

Nu börjar Linköpings kommun gå för långt när barn inte får äta sig mätta. Vad är det frågan om, skriver en pedagog.

Man kan inte räkna fyra köttbullar och en potatis per barn som tillräckligt. Kanske till en 1-åring, men inte till en 4–5-åring, skriver en pedagog.

Man kan inte räkna fyra köttbullar och en potatis per barn som tillräckligt. Kanske till en 1-åring, men inte till en 4–5-åring, skriver en pedagog.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Insändare2023-12-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har skrivits mycket om förskolornas arbetsmiljö, sjukskriven personal med mera. Men att barn inte får mat är en katastrof.

Som pedagog på förskolan och förälder ser jag både mina egna barn och förskolans barn gå hungriga. Vi får inte tillräckligt med mat – för man kan inte räkna fyra köttbullar och en potatis per barn som tillräckligt. Kanske till en 1-åring, men en 4–5-åring eller barn i skolan blir sällan mätta på fyra köttbullar och en potatis. Detta gäller all mat! 

Servera även mat som barn tycker om, så slipper man kasta maten! Och att man serverar gröt till lunch är inte okej. Det är ingen mat och inget man håller sig mätt på en hel dag. Många barn äter inte ens gröt. 

När jag tog med mig matlåda för att mitt barn skulle få äta och slippa vara hungrig fick inte mitt barn äta maten den hade med sig. Men att personal tar med sig matlådor, det är okej? 

Barn ska inte behöva gå hungriga. Skärpning Linköpings kommun/skolmatkök. 

"Pedagog och förälder"

Linköpings kommun svarar:

Hej! Först och främst tycker vi att det är tråkigt att du som medarbetare i förskolan och förälder är missnöjd med maten på den förskola du arbetar i och i dina barns skola. 

I Linköpings kommun serveras varje dag måltider till omkring 35 000 barn, elever, vuxna och äldre i förskola, skola, omsorg och fritidsverksamhet. Alla verksamheter som serverar måltider inom kommunen ska följa kommunens måltidspolicy, som är ett kommungemensamt styrdokument för att kvalitetssäkra måltiderna och bidra till hållbar utveckling. Med hjälp av måltidspolicyn tydliggörs kommunens målsättning, att maten som serveras i Linköpings kommun ska vara god, näringsriktig, tillagad av bra råvaror, hållbar och serverad i en trivsam miljö.

Detta innebär också att den ska vara tillräcklig, så att barn i förskola och skola blir mätta av de måltider som serveras. 

Kost och restaurang är verksamheten som tillagar, levererar och serverar måltider till merparten av restaurangerna på förskolor, skolor och äldreomsorg i Linköpings kommun. 

Vi arbetar bland annat med portionsberäkningar för måltider inom förskola och skola. Generellt beräknas antalet köttbullar på köttmängd, där utgångspunkten för förskolan är 80 gram köttbullar per barn. Men det kan vara olika antal köttbullar till varje barn beroende på hur stora de är. På liknande sätt beräknas matmängd för potatis, där varje barn i förskolan ska få 120 gram potatis. Beroende på hur stora potatisar som serveras kan de få olika många.

Att välja maträtter som så många som möjligt tycker om och vill äta är naturligtvis det vi vill uppnå. Men både barn och vuxna tycker om olika maträtter. Därför finns fler maträtter att välja på i våra skolrestauranger, så att barn som inte tycker om en viss maträtt ska kunna välja andra alternativ när de vill och behöver. 

Gröt serveras enbart som huvudmåltid i förskolan en gång per år, i juletid. Annars serveras det som alternativ till annan maträtt. Gröten i juletid serveras med julskinka, frukt och liknande tillbehör som gör att maten har ett tillräckligt näringsinnehåll.

När det gäller problemet att maten inte räcker till på förskolan du arbetar vid, skulle vi rekommendera dig som medarbetare inom förskolan att prata med det berörda köket som levererar maten till förskolan. Du är också välkommen att kontakta oss på Kost och restaurang direkt. Att maten inte räcker till alla barn är något som går att ändra på så att den räcker, vilket den ska. 

Carola Hultmark, tf verksamhetschef Kost och restaurang