Först varslas personal – sedan ersätts läkemedel

Häromdagen fick jag besked av min läkare att det preparat jag får vid infusionen inte kommer att ges mer på grund av kostnadsskäl, då det finns ett "billigare" ersättningspreparat. Vad är nästa steg, skriver en patient.

Jag har redan tidigare fått prova på ett så kallat ersättningspreparat som inte hade någon funktion alls, skriver en patient.

Jag har redan tidigare fått prova på ett så kallat ersättningspreparat som inte hade någon funktion alls, skriver en patient.

Foto: Victor Bomgren/Isabell Höjman/TT

Insändare2024-04-09 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är patient på reumatologen sedan 40 år tillbaka, och har sedan drygt 12 år regelbundna läkemedelsinfusioner för att hålla sjukdomen i schack. Det gör att jag kan sköta mitt jobb och vara en god samhällsmedborgare och skattebetalare. 

Nu har det av någon märklig anledning blivit ett stort underskott för regionen, vilket de styrande givetvis borde förutsett som de folkvalda de är, men icke. Vad gör man? Jo, man varslar personal i förstaläget, och häromdagen fick jag besked av min läkare att det preparat jag får vid infusionen inte kommer att ges mer på grund av kostnadsskäl, då det finns ett "billigare" ersättningspreparat. 

Jag har redan tidigare, under 2022, fått prova på ett så kallat ersättningspreparat som inte hade någon funktion alls. Vilket då negativt påverkade min hälsa och innebar att jag fick återgå till mitt ordinarie preparat efter en kort tid (det heter ju ersättningspreparat av en anledning ...) 

Och nu ska jag få ytterligare en sort av dessa ersättningspreparat, vilket gör mig fundersam till hur man tänker? Om inte det preparatet fungerar på just mig, vad är då nästa steg? Kommer jag att bli sämre? Kommer jag att kunna sköta mitt jobb och vara en god skattebetalare?

Jag hoppas verkligen att ersättningspreparatet gör nytta ...

Vad är nästa steg i nedmonteringen av den lokala sjukvården?