Jag är packet som inte kan läsa tilläggsskylten

Hade p-appen varnat mig, hade jag givetvis – och troligen flertalet med mig – parkerat på annat ställe och möjliggjort för kommunen att ivrigt, under servicetimmarna, till exempel röja tidigt fallen oktober-snö, skriver en Linköpingsbo.

När jag nu efteråt konstruktivt föreslog för kommunens parkeringsbolag att det med dagens teknik kanske inte skulle vara så svårt att addera även informationen om timmar av p-förbud i just parkerings-appen, ville man inte lyssna, skriver en parkeringsgäst i Linköping.

När jag nu efteråt konstruktivt föreslog för kommunens parkeringsbolag att det med dagens teknik kanske inte skulle vara så svårt att addera även informationen om timmar av p-förbud i just parkerings-appen, ville man inte lyssna, skriver en parkeringsgäst i Linköping.

Foto: Läsarbild/Corren arkiv

Insändare2024-10-10 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Linköping – där idéer blir verklighet. Men finns det någon verklighet bakom kommunens slogan, vad gäller de egna bolagen?

Allt började med en tråkig parkeringsanmärkning, och ja, helt mitt fel. Jag skulle ha varit mer uppmärksam på tilläggsskylten om servicetimmar på gatan, likt flertalet andra. Troligen även dessa helt ofrivilliga felparkerare. Eller tillhör jag plötsligt klabbet, packet, folket som inte gör rätt för sig. 

Jag hade dock försökt göra just rätt och betalat, men då för en ogiltig "biljett" i kommunens parkerings-app. Glatt eller med betraktarens ögon, kanske med ett skratt likt Mr Burns ur ett avsnitt av "The Simpsons", tog appen pengarna och accepterade min parkering. "Excellent!"

Det går nu samtidigt att ladda ned en sammanställd karta över alla gators tillfälliga p-förbud från kommunens hemsida. Informationen finns sammanställd, lätt tillgänglig, men då utan koppling till parkerings-appen. 

När jag nu efteråt konstruktivt föreslog för kommunens parkeringsbolag att det med dagens teknik kanske inte skulle vara så svårt att addera även informationen om timmar av p-förbud i just parkerings-appen, ville man inte lyssna. Något närmast absurt, ogenomförbart och totalt orimligt, att ens föreslå som idé.

I stället fick jag höra ett mantra om parkerings-appens blotta existens som hjälpmedel för mig, och att det var jag som tillhörde packet, som inte kunde läsa skyltningen på gatan, givetvis inte ordagrant, men attityden knappast positiv eller tillmötesgående.

Hjälpmedel ja, men egentligen för vem? Naturligtvis ett kostnadseffektivt sådant för kommunen, att ta betalt i, appen man ivrigt uppmanar alla till användning av.

Men är det då verkligen en sådan absurd idé att hjälpmedlet också skulle kunna hjälpa oss ouppmärksamma att göra just rätt?

Hade p-appen varnat mig i söndags, hade jag givetvis – och troligen flertalet med mig – parkerat på annat ställe och möjliggjort för kommunen att ivrigt, under servicetimmarna, till exempel röja tidigt fallen oktober-snö. En vinn-vinn-situation kan jag tycka. 

Transportstyrelsen har visserligen tjänat 700 kronor, men till tveksam direktnytta.

Anders Nordström

Svar från Dukaten:

Vårt underliggande system kan inte hantera avvikelser av denna sorten. Vi uppmanar därför användaren i parkeringsappen vid start av en ny parkering, att kontrollera vägmärkena på platsen. 

Det är viktigt att uppmärksamma att det alltid är bilförarens skyldighet att kontrollera vägmärkena när den kör och parkerar ett fordon.

Sandra Strand, kommunikationschef, Dukaten