Beslutet är ovärdigt en rik kommun som Linköping

Vi är lyckligt lottade att bo i en rik kommun. Vi har råd att låta detta vara väl genomarbetat. Vi har däremot inte råd att rasera tillvaron för barn och personal på ett ogenomtänkt sätt, skriver en förälder.

Min tro på demokratin i vår stad är i grunden skakad. Hur är det möjligt att det får gå till så här, skriver en förälder till barn på Fredriksbergsskolan.

Min tro på demokratin i vår stad är i grunden skakad. Hur är det möjligt att det får gå till så här, skriver en förälder till barn på Fredriksbergsskolan.

Foto: Max Wahlund

Insändare2023-03-30 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Chockbeskedet, som kom för två veckor sedan om att Fredrikbergsskolan ska läggas ner och beslutet för detta skulle klubbas redan veckan efter, har följts av en tondövhet hos S+M som saknar motstycke. 

Vi föräldrar har levererat argument efter argument för det orimliga i att forcera igenom det här beslutet på så kort tid med så undermåliga underlag. Vi har haft möten med Elias Aguirre (S), Johan Nordlander (M) och Kristina Edlund (S) där deras bemötande gör mig som förälder och medborgare helt förstummad. För varje sten vi vänder på i underlagen och processen så framstår styrets argument och förklaringar mer och mer ihåliga, men inget kan beveka deras beslut att driva igenom detta som de tänkt. 

Ni verkar ha surrat fast er vid masten och hoppas segla igenom stormen. Är vi maktlösa gentemot politikerna? Min tro på demokratin i vår stad är i grunden skakad. Hur är det möjligt att det får gå till så här? Att ett så omfattande beslut som en nedläggning av 4 skolor och 11 förskolor kan fattas i en nämnd som inte har representativ fördelning utifrån senaste valresultatet. S+M är i majoritet i barn- och ungdomsnämnden, men inte i kommunfullmäktige. Hur är det möjligt att ett så här stort beslut inte tillåts få den tid det förtjänar i öppenhet och diskussion innan det ska klubbas igenom? 

Det är omfattande förändringar i vår kommun och för de stadsdelar som berörs, och en fråga som i högsta grad är angelägen för medborgarna. Det var val i september – det här var inte fråga som lyftes då. Det rakryggade hade varit av S+M att backa. Att medge att den här processen har gått för fort. Surra loss er från masten och styr skeppet till lugnare vatten där vi kan prata om vad som är bäst för kommunen. Om man är så övertygad om att det här är det bästa alternativet så vågar man låta medborgarna, eller i alla fall våra folkvalda, få säga sitt.

Visst, det finns underskott i den berörda nämndens budget. Men hyran försvinner inte efter sommaren, den flyttas till en annan del av kommunens fickor. Vi är lyckligt lottade att bo i en rik kommun. Vi har råd att låta detta vara väl genomarbetat och genomtänkt. Vi har däremot inte råd att rasera tillvaron för barn och personal på ett ogenomtänkt sätt eller att rasera väl fungerande skolor. Om det här är det bästa alternativet – låt det då fattas i god demokratisk ordning. Det som sker nu är ovärdigt Linköping.