Övervakningskameror skapar falsk trygghet

Antalet övervakningskameror i samhället i brottsförebyggande syfte har ökat dramatiskt de senaste åren, trots att de är ineffektiva, kränkande för den personliga integriteten och dessutom kostsamma.

Med den stigande kriminaliteten där allt fler kriminella är kreativa och innovativa, är det sällan en kamera kan hjälpa polisen att lösa brottet eller bidra till en fällande dom, menar insändarskribenten.

Med den stigande kriminaliteten där allt fler kriminella är kreativa och innovativa, är det sällan en kamera kan hjälpa polisen att lösa brottet eller bidra till en fällande dom, menar insändarskribenten.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Insändare2022-04-09 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Effekten av övervakningskameror är i själva verket mycket låg (nästintill obefintlig), enligt både polisen och studier. Om en kriminell bestämmer sig för att begå ett brott, är övervakningskameran knappast ett hinder, då personen kan maskera sig genom att bära mörka kläder eller huvtröjor, masker som täcker ansiktet och rent av täcka för kameran med plastpåsar eller liknande. Skulle brottslingarna vara orutinerade eller klantiga kan förvisso övervakningskameror vara ett utmärkt hjälpmedel, då de fungerar som ett opåverkat vittne. Kameran ljuger inte och polisen kan se vad som har försiggått på ett övervakat område under en viss tidsperiod. 

Med den stigande kriminaliteten där allt fler kriminella är kreativa och innovativa, är det dock sällan en kamera kan hjälpa polisen att lösa brottet eller bidra till en fällande dom. Skattebetalarnas medel hade i stället kunnat användas till mer långsiktigt brottsförebyggande projekt. 

Den personliga integriteten (såväl psykiskt som fysiskt), handlar om rätten till en privat sfär som bör respekteras. Alla människor har behov av detta, vilket är en grundläggande mänsklig rättighet. Om man ständigt är övervakad i det offentliga rummet, på arbetsplatsen och omkring hemmet, innebär det ett intrång i den personliga integriteten. De allra flesta är ju inte kriminella utan vill bara leva sitt liv ifred. 

Övervakningskamerorna medför en slags falsk trygghet till priset av att hederliga människor ständigt känner sig övervakade. Man kan hävda att det är överdrivet, i synnerhet när kamerorna är placerade på allmän plats, men i den takt som Linköpings kommun i dag satsar på den här typen av projekt skulle jag inte bli förvånad om det till slut finns övervakningskameror på alla gator. Om inte denna utveckling avstannar riskerar vi att få ett avancerat kontrollsamhälle i framtiden. 

Eftersom övervakningskamerorna har påvisad låg effekt i relation till kostnaden bör kriminaliteten i stället bekämpas med andra metoder som inte hotar den personliga integriteten!