Svar på "31 läkare slår larm: "Kan inte garantera patientsäkerheten" (25/4):
En stor eloge till läkarna på psykiatrin, US, som på ett föredömligt och sakligt sätt beskriver vad de föreslagna besparingarna får för konsekvenser för dem. Det manar andra att beskriva de troliga konsekvenserna på deras områden.
Jag är medicinskt ansvarig för diabetesvården på vuxensidan på US – en del av endokrinmedicin. Vi har drygt 1 200 personer med typ 1-diabetes. Detta är en kronisk sjukdom – varje dag, varje timme och minut året om måste man ta hänsyn till sin sjukdom.
Med idogt och brett teamarbete, bättre insuliner och andra läkemedel och inte minst ny teknik (kontinuerlig glukosmätning och insulinpumpar med broms- och gasfunktion) har allt fler fått en bättre kontroll över sin diabetes. Vi ser det i resultaten från Nationella diabetesregistret (NDR) och vid mötena med patienterna. På så sätt minskar vi risken för komplikationer i ögon, njurar, nerver, för fotsår och amputationer, för hjärtinfarkt, stroke och för tidig död. Färre får komplikationer, kan arbeta och leva längre. På sikt spar detta lidande och framtida kostnader. Det som investeras i dag ger återbetalning i morgon.
Vi har tittat på de besparingar vi förväntas göra och en del kan vi spara genom smartare användning av läke- och hjälpmedel, men det är omöjligt att nå målet utan att stoppa nyinsättning av teknik, kanske också dra bort teknik och hjälpmedel från våra diabetespatienter, samt att avskeda personal.
Detta innebär en nedmontering av det vi byggt upp under många år. Att riva och rasera går snabbt. Det brukar också resultera i att fler än de som avskedas ger sig av i frustration och såren blir än djupare – kunskap, forskning och nytänkande försvinner. Det innebär sämre vård, högre risk för komplikationer, hjärt-/kärlsjukdomar och förtida död.
På internmedicinsidan har vi precis fått veta att neddragningarna på medicinska akutvårdsavdelningen (MAVA) i sommar innebär att endast 1/3 av platserna kommer att vara öppna. Detta är en katastrof, då MAVA är motorn i det inneliggande medicinska akutflödet. Detta är ett resultat av det beslut om tvärstopp av hyrsköterskor och -läkare, som regionledningen tagit.
Var är de pengar, som statsministern sa skulle skjutas till, så inga inom sjukvården skulle behöva sägas upp – och nu varslas 8 000–9 000 personer om uppsägning.
Situationen börjar likna det "osänkbara" skeppet Titanic, som med högsta fart och med fartblinda kaptener närmar sig det berömda isberget. Och hur går det, tror du?