Överkompensera inte med en stor hyreshöjning

Nu när gemene man går på knäna över skyhöga räkningar som ska betalas vore det kanske på sin plats att Stångåstaden inte överkompenserar genom en stor hyreshöjning för att sedan göda en allt större kommunkassa, menar insändarskribenten.

Det kommer bli mycket intressant att få veta hur mycket exempelvis Stångåstaden tänkt kompensera sina kostnadsökningar genom hyreshöjningar, menar insändarskribenten.

Det kommer bli mycket intressant att få veta hur mycket exempelvis Stångåstaden tänkt kompensera sina kostnadsökningar genom hyreshöjningar, menar insändarskribenten.

Foto: Peter Jigerström

Insändare2022-11-01 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det stundar bistra tider! Elräkningarna är skyhöga, drivmedelspriserna gräver djupa hål i en allt tunnare plånbok. Därtill kommer matpriserna som är på nivåer man inte trodde fanns. Nu ropar företag och hyresvärdar om kompensation. I vanlig ordning skyfflas deras kostnadsökningar direkt över till oss konsumenter och hyrestagare. Skulle vara intressant om jag kunde göra detsamma. "Jo, chefen, jag har fått så stora kostnadsökningar så jag är i behov av ett lönelyft på 2 500 kronor och det gärna retroaktivt sedan augusti!

Det kommer bli mycket intressant att få veta hur mycket exempelvis Stångåstaden tänkt kompensera sina kostnadsökningar genom hyreshöjningar. Tidigare år har det alltid framförts att kostnadsökningarna måste täckas genom en hyreshöjning genom den eller den procentsatsen. Det märkliga är att det år ut och år in även genererar miljonbelopp som går direkt in i kommunkassan!

Nu när gemene man går på knäna över skyhöga räkningar som ska betalas vore det kanske på sin plats att Stångåstaden inte överkompenserar genom en stor hyreshöjning för att sedan göda en allt större kommunkassa. Låt detta, årliga överskott, för en gångs skull ligga som grund för de kostnadsökningar man åberopar. 

Givet att så inte kommer att ske. Stångåstaden sitter säkert och finslipar på sina argument över varför hyran måste höjas med si eller så mycket och att jag inget begriper. Men förklara i sådant fall för mig varför hyreshöjningen blir så hög att den räcker till bolagets kostnadsökningar och annat plus att det genererar en stor summa direkt till kommunen. Om inte det kallas överkompensation så vet jag inte!