Varken enkelt eller snabbt att få vaccination

För att det ska göras bättre krävs att man sätter in mycket personal som kan vaccinera, utökar tiderna för vaccination betydligt och organiserar upp inflödet av personer, menar insändarskribenten.
För att det ska göras bättre krävs att man sätter in mycket personal som kan vaccinera, utökar tiderna för vaccination betydligt och organiserar upp inflödet av personer, menar insändarskribenten.

När man kom dit cirka 15.20 på torsdagen var kön utanför mer än 100 meter lång och den rörde sig inte nämnvärt utan bara fylldes på efter hand. Vi fick gå hem igen och kunde således inte vaccinera oss. Så här kan det väl inte få gå till, skriver en Linköpingsbo.

Insändare 13 november 2023 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I brev från regionen och artiklar i bland annat Corren uppmanas nu alla över 65 år och andra som är i riskzon att vaccinera sig mot influensa och covid-19. Man förväntar sig då att det ska vara enkelt att få sådana vaccinationer och att det ska gå snabbt eftersom bland annat smittspridningen av covid-19 ökar i Östergötland. När nu vaccineringen påbörjats kan man dock säga att det vare sig är enkelt eller snabbt för en 78-åring som undertecknad att få sin vaccination här i Linköping.

Tidigare år kunde man vaccinera sig i Ekumeniakyrkan (före detta Missionskyrkan) centralt i Linköping med en mycket bra organisation av den personal som skötte det hela. Denna möjlighet har man dock helt tagit bort i år och man hänvisas i stället till den centrala vaccinationsenheten vid Saab arena. Alla äldre har dock inte så lätt att komma dit och när man går in på tidsbokningen här så är det 14 dagars väntan på en tid för vaccination.

De personer som är 80 år och äldre kan boka tid på sin vårdcentral, men de som är under 80 år ska inte kunna boka någon tid där utan är enbart hänvisade till Saab arena.

Nu har vårdcentralerna också drop in där man kan vaccinera sig. Vårdcentralen i Lambohov hade sin första drop in i Lambohovskyrkan torsdagen 9 november mellan klockan 15 och 16.30. När man kom dit cirka 15.20 på torsdagen var kön utanför mer än 100 meter lång och den rörde sig inte nämnvärt utan bara fylldes på efter hand. Eftersom det också regnade kraftigt var det flera äldre med mig som inte kunde stå timvis i kö utanför ovetande om vi skulle hinna in till 16.30 eller inte. Vi fick gå hem igen och kunde således inte vaccinera oss. Så här kan det väl inte få gå till? 

Det här verkar ju inte fungera alls bra. För att det ska göras bättre krävs att man sätter in mycket personal som kan vaccinera, utökar tiderna för vaccination betydligt och organiserar upp inflödet av personer.

Får man som i det här fallet långa köer där många som även är gamla får stå utanför i regn och rusk långa tider i väntan på att eventuellt hinna in i tid för en vaccination och långa väntetider vid tidsbokning, så riskerar man ju att många inte vaccinerar sig över huvud taget. Blir man då smittad och måste till akuten och läggas in på sjukhus kan väl kostnaden för regionen bli flera hundra gånger mer än en rejäl satsning på vaccinationer. Miljardunderskottet i budgeten lär då öka men det värsta är ju att folk kan bli allvarligt sjuka helt i onödan på grund av bristande organisation.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa