Ovaccinerad personal har vårdat sjuka äldre

För många äldre/anhöriga har det varit jätteviktigt att personal är vaccinerad. Det är en mardröm att stå bredvid och veta sanningen, skriver en undersköterska som arbetat i Mjölby kommun.

Insändare 28 januari 2022 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sjuka och sköra människor borde ha rätten till att få hjälp av vaccinerad personal. Det borde väl ändå vara en självklarhet. I Mjölby kommun finns det personal både i LSS och äldreomsorgen som är ovaccinerad.

Jag har jobbat på två ställen, där ovaccinerad personal vårdat sjuka människor. De har varit nära, hållit handen, fått äldre att känna sig trygga, men de sjuka vet inte att personalen är ovaccinerad. 

För många äldre/anhöriga har det varit jätteviktigt att personal är vaccinerad. Det är en mardröm att stå bredvid och veta sanningen. Jag undrar om anhöriga är medvetna om detta, om cheferna gör något? Vem bär ansvaret?

Att jobba i Mjölby kommun med ovaccinerad personal fick mig att sluta. De är en enorm fara för våra mest sköra människor. Omplacering borde ha gjorts för länge sen, men ingen vågar göra något. Jag har tackat för mig och lämnat kommunen och hoppas att ingen dör för att ovaccinerad personal vårdar sjuka människor.

För mig som undersköterska är det självklart att vara vaccinerad!

"Trollet"

 

Svar från kommunen:

Mjölby kommuns fokus ligger på att så långt som möjligt säkerställa en trygg och patientsäker kontakt mellan anställda och vårdtagare. Under hela pandemin har vi följt rekommendationer och allmänna råd från Folkhälsomyndigheten och regeringen.

Alla anställda inom patientnära verksamheter använder skyddsutrustning under sin arbetstid, är noggranna med att tvätta händerna och stanna hemma om vi är sjuka. Mjölby kommun erbjuder alla anställda i patientnära arbete att vaccinera sig på betald arbetstid. För de som av olika anledningar har en oro för att vaccinera sig har särskilt samtalsstöd erbjudits. Flertalet anställda har efter stöd och information valt att vaccinera sig. 

Gällande nyrekryteringar kommer vi inom patientnära yrken fråga dem som söker arbete hos oss om de är vaccinerade innan vi tecknar anställningsavtal. Vill de inte svara så kan vi erbjuda hjälp med vaccination, om de trots erbjudande om stöd inte vill svara, så kommer vi överväga att inte anställa och tolka det som att de inte är vaccinerade. 

Vi kan inte kräva vaccinationsbevis av våra anställda då det kan upplevas som integritetskränkande på grund av grundlagsskyddet mot påtvingade kroppsliga ingrepp. Vi kan däremot se till att hjälpas åt att få fler att förstå vikten av att vaccinera sig och att säkerställa att anställda använder skyddsutrustning för att skydda vårdtagare och varandra.

Päivi Pannula, förvaltningschef omsorgs- och socialförvaltningen, Mjölby kommun


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Gratis arbetsskor till vårdpersonal kan bli politisk fråga – förslag får oväntat stöd

Gratis arbetsskor till vårdpersonal kan bli politisk fråga – förslag får oväntat stöd

Debatt: Vår personal ska få bättre villkor

Planen framåt i Vadstena - hotellås på boende

Planen framåt i Vadstena - hotellås på boende

Skratt och sång när femåringarna besökte äldreboendet – "Det här har jag aldrig varit med om tidigare"

Skratt och sång när femåringarna besökte äldreboendet – "Det här har jag aldrig varit med om tidigare"

Här ska Mjölbys nästa vårdboende byggas

Här ska Mjölbys nästa vårdboende byggas
Visa fler