Musikklasserna är en viktig del av vår livsresa

Att tillsammans med våra klasskamrater få sjunga i kör och på andra sätt utveckla vår musikalitet och vårt kunnande, gav oss en grund att stå på för att fortsätta professionellt med musiken, skriver 59 före detta musikklasselever i Linköping.

Visst är det bra att uppmärksamma snedrekrytering, men att bryta ned en framgångsrik musikutbildning kan väl omöjligt vara lösningen, skriver före detta musikklasselever i Linköping. Från vänster: Hanna Rydman, Frida Modén Treichl, Sara Englund Eckerbom, Erik Söderlind, Ludwig Göransson, Emmy Lindström, David Alvefjord, Susanna Stern och Benjamin Trossö.

Visst är det bra att uppmärksamma snedrekrytering, men att bryta ned en framgångsrik musikutbildning kan väl omöjligt vara lösningen, skriver före detta musikklasselever i Linköping. Från vänster: Hanna Rydman, Frida Modén Treichl, Sara Englund Eckerbom, Erik Söderlind, Ludwig Göransson, Emmy Lindström, David Alvefjord, Susanna Stern och Benjamin Trossö.

Foto: Correns arkiv/Tor-Björn Lyrhed/Jordan Strauss/Andreas Sander/Catarina Nitz

Insändare2023-04-15 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla barn mår bra av att sjunga i kör, musicera och vara kreativa under sin skolgång. Men musikklasser kan också vara det första steget mot att jobba professionellt med musik. När vi, före detta musikklasselever i Linköping som i dag är yrkesverksamma inom musikområdet, först nåddes av nyheten om nedmonteringen av Linköpings musikklasser på Folkungaskolan, kändes det smått overkligt.

Vi som har många års erfarenhet av musikstudier vet vilken enande kraft kultur besitter.

Vi vet att starka band knyts när vi jobbar sida vid sida med något som ligger oss varmt om hjärtat. Det finns otaliga studier som visar på att musicerande utvecklar förmågor såsom fokus, minne och kreativitet.

Musikalisk utveckling liknar idrott i många aspekter. Den som vill nå långt måste börja tidigt samt ägna mycket tid över många år för att nå en hög nivå. För att bli professionell musiker krävs tusentals timmar av övning och det är ett arbete som behöver vara sammanhållet – man kan således inte ta en paus under högstadieåren.

De som nu vill splittra högstadieklasserna på Folkungaskolan, hänvisar till en dålig blandning av elever vad gäller härkomst, klass och kön. Men musikklasserna har alltid varit öppna för alla att söka till. Några av oss som skriver under var dessutom elever när musikklasserna låg i Skäggetorp – alltså innan flytten gick till Folkungaskolan.

Visst är det bra att uppmärksamma snedrekrytering, men att bryta ned en framgångsrik musikutbildning kan väl omöjligt vara lösningen. Mer information och marknadsföring är en bättre väg framåt.

Som elever brydde vi oss aldrig om huruvida våra klasskamrater hade en mamma som var läkare eller en pappa som var taxichaufför. Det som var viktigt för oss var samhörigheten som kom av att gå i en klass där alla delade samma intresse och där ingen betraktade musik som något töntigt.

För högstadieelever som redan går igenom en påfrestande period i livet, är det av yttersta vikt att få vara i en trygg miljö där klasskamrater uppmuntrar varandra att våga sjunga. Att klassen även är en kör skapar en gemenskap som sträcker sig över hela skoldagen.

Könsfördelningen i musikklasser har alltid varit ojämn. Men att blanda profilerna på Folkungaskolan kommer knappast att vara stärkande för de musikklasskillar som går där i dag. I stället är risken stor att många av dessa pojkar tappar sugen när de separeras från övriga barn som delar deras musikintresse.

Det svenska musikundret som innefattar skilda fält – exempelvis populärmusik, jazz, klassisk musik, opera, komposition inom alla genrer, musikproduktion – har inte uppstått i ett vakuum. För oss som på olika sätt arbetar med musik har Linköpings musikklasser varit en viktig del av vår livsresa. Att tillsammans med våra klasskamrater få sjunga i kör och på andra sätt utveckla vår musikalitet och vårt kunnande, gav oss en grund att stå på för att fortsätta professionellt med musiken. Vi vill att barn och ungdomar i Linköping även i framtiden ska få möjlighet att uppleva detta.

Ludwig Göransson, kompositör/musikproducent/gitarrist

Emmy Lindström, kompositör/violinist

Hanna Rydman, körledare/sångerska

Frida Modén Treichl, musikalartist/låtskrivare

Daniel Ralphsson, operasångare

Helena Falsin, musiklärare

Tomas Ebrelius, violinist

Martin Andersson, soloklarinettist

Erik Söderlind, jazzmusiker

Isabel Josephson, musiklärare/körledare/sångare

Johanna Rudström, operasångerska

Emilie Wästlund, oboist

Elvira Broberg, trumpetare

Sven Risberg, cellist

Jonatan Lönnqvist, sång-/körpedagog

Saga Fagerström, kompositör/flöjtist

Lina Samuelsson, violinist

Maja Samuelsson, musikalartist

David Alvefjord, skådespelare/sångare

Lovisa Hagman, violinist

Christoffer ”Larry” Lahrin, kantor, musiker, kompositör

Linus Flogell, operasångare

Ida Posti Ugelstad, musiklärare/musiker

Per Gunnar Juliusson, pianist

Anna Fronczak, klarinettist

Oskar Lejonclou, orkestermusiker/valthornist

David Strääf, artist/musikproducent

Linnea Ekdahl, kulturskolelärare/musiklärare

Helena Roll, sångpedagog

Aziz Arim, trummis

Rebecka Lagman, cellist

Johanna Gardström, violinist/fiollärare

Ella Bergström, kompositör/artist

Tilde Johnsson, musikalartist

Benjamin Trossö, sångare/dansare/musikalartist

Lukas Hatcher, musikterapeut/musiklärare

Andreas Lundmark Notsten, orkestermusiker/valthornist

Stina Ekdahl, cellolärare

Susanna Stern, operasångerska/sångpedagog

Rebecka Säll, kyrkomusiker/musiklärare/arrangör/kompositör

Petter Boström, pianist/sångare/musikproducent/arrangör

Liv Barath, vokalist

Mathias Jonasson, trummis/låtskrivare

Christian Ölmeklint, cellist/cellolärare

Anna Gideonsson, ljudtekniker/teknisk samordnare/turnéledare

Hugo Kalm, radiochef/DJ/musikproducent

David Lagergren, keyboardist

Martin Lagergren, trummis

Josefine WIllén, sångpedagog/sångerska

Ella Vahtras, sångerska

Markus Videsäter, artist/låtskrivare/producent

Anna Andersson Vass, musiklärare/musiker/metodiklärare

Clara Bergström, frilansmusiker/DJ

Jonna Schwertner, musikalartist

Axel Tegnered, musiker

Sara Englund Eckerbom, fiollärare

Therese Hållén, instrumentlärare/orkesterledare

Pumba Johansson, musiker/musiklärare

Liv Stenström, kyrkomusiker/sångerska