Organisationen måste anpassas till nutiden

Äntligen inser allt fler att vår politiska organisation är mycket bekymmersfull.

Insändare2021-12-01 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

KD vill förstatliga sjukvården. L vill det samma med skolan. M talar om att avskaffa länsstyrelserna och vår egen landshövding efterlyser debatt om detta. Det är några exempel på att politiker i allmänhet inte har tillräckliga kunskaper om dagens svåra frågor. 

Pandemin, Putin och Trump har tydligt visat hur beroende vi är av att hålla ihop som nation och hur betydelsefullt det är med samverkan inom Norden. 

Kommunpolitiker är en effektiv spärr mot framsteg, eftersom de använder vår föråldrade lagstiftning för att undgå klander. Exempel är Correns artiklar om när Linköpings egna revisorer påpekade brister i budgetarbetet och fick svar av kommunstyrelsens ordförande att de inte hade fått det uppdraget. Även förra årets granskningar i Motala och Åtvidaberg visade att politikerna själva bestämmer om de ska ta emot kritik eller inte. Att revisioner ska ge underlag för förbättringar tas inte upp. Inget företag skulle överleva med ett sådant arbetssätt. 

Lagar och organisation måste anpassas till nutiden. Så länge det inte sker får vi dras med låg kvalitet och orimliga kostnader inom välfärden och övrigt gemensamt. Försvaret är på rätt väg med nordisk samverkan, men totalförsvaret har ännu inte påbörjat arbetet med anpassning till nutiden. Under tiden försvinner otaliga miljarder kronor som borde ha använts där, när regioner och kommuner gör upphandlingar, utan att rikets behov ens har ifrågasatts. 

Vi blir svårare att isolera ju fler hamnar vi kan använda längs vår mycket långa kust. Kalmar och Västervik hör självklart dit. Vi kommer snart att ha andra krav och möjligheter beträffande all infrastruktur och borde inte kasta bort pengar på förlegade lösningar. 

Min bedömning är att politiken liksom nu bör beslutas av riksdag och regering, men att kommuner och regionala organ omvandlas till verkställande myndigheter. De ska granskas av Riksrevisionen och effektiviseras på samma sätt som sker med dagens myndigheter. Medborgarna behöver även få bättre möjligheter att påtala särskilda omständigheter för den egna orten. 

Att alla ska ha samma tillgång till välfärd och övrigt gemensamt är inte ekonomiskt försvarbart, det visar dagens verklighet. Därför bör kommunalskatt ersättas av en personskatt som avspeglar detta. Då ökar skatten lite i storstäder och minskar rejält i mindre orter. Det skulle öka utflyttningen till landsbygden och ge efterfrågad arbetskraft till Norrland.