Öppet brev till Linköpings politiker:
Föreningen Tinnis.nu har inte sett någon konsekvensanalys av öppen bäck i Tinnisområdet och befarar att någon sådan heller inte har utförts. Vi har därför med hjälp av kunniga och erfarna medlemmar själva gjort en konsekvensanalys som vi redovisar i ett öppet brev till våra beslutsfattare och övriga intresserade.
I debatten har framförts att en bäck – cirka 400 meter – i dagen över området skulle rena Tinnerbäckens vatten före utsläppet i Stångån och att den biologiska mångfalden skulle gynnas. Vi avfärdar detta påstående. Tinnerbäcken, med biflöden, rinner dryga två mil innan vattnet kommer fram till Tinnis. Att fyrahundra meter skulle ha så stora inverkan på rening av vattnet och den biologiska mångfalden är inte värt merkostnaden för att lyfta upp bäcken och kommer inte att tillföra några positiva värden för rekreationsområdet – snarare tvärtom, vilket kommer att belysas nedan.
Tinnerbäcken passerar bebyggda områden med hårdgjord mark, vilket redan vid måttlig nederbörd medför att föroreningar via dagvattensystemen från gator, tak, parkeringsplatser med mera tillförs bäcken. Vid skyfallsliknande regn kommer än mera föroreningar att drabba bäcken. Flera länder i Europa, och även några platser i Sverige, har redan, som en följd av klimatförändringar, drabbats av skyfall med förödande effekt.
En annan effekt av klimatförändringar kan vara långa torrperioder, vilket kommer leda till att bäcken kommer att torka ur. En öppen bäck genom Tinnis kommer att leda till stillastående vatten och dy med dålig lukt, flugor och mygg över rekreationsområdet. Ytterligare en effekt av extrem nederbörd är att den öppna bäcken genom Tinnis kommer att brädda över och det förorenade vattnet rinna ner i badsjön. Badsjön blir då otjänlig för bad och måste tömmas och rengöras. Den processen uppskattar vi tar cirka två veckor, vilket inte är så bra om det inträffar under badsäsong. För ett eliminera risker för att bäcken över Tinnis inte skall brädda krävs att bäcken dimensioneras för att klara stora vattenmängder.
Vi ifrågasätter om detta har beaktats i kommunens planering! Vi anser att bäcken måste bli både djup och bred, vilket kan leda till olycksfallsrisk för lekande barn. Alternativet är ju att inhägna bäcken! Vi bedömer också att ett bevarande av kulvert under Tinnis inte kräver en vattendom, vilket uppenbarligen en öppen bäck kräver. Om vår bedömning är korrekt kan arbetet med att återställa badsjön tidsmässigt förkortas.
Vi anser, utifrån vår konsekvensanalys, att kommunen övervärderat de positiva effekterna och inte beaktat de negativa effekterna av en öppen bäck genom Tinnis och att pågående klimatförändringar inte har beaktats i planeringen. Vår önskan är nu att samtliga politiska partier läser detta inlägg och beaktar vår analys i det fortsatta arbetet och att resultatet bör vara ett bevarande av kulvert och att tankarna på en öppen bäck genom Tinnis avfärdas.