Dags att ompröva beslut om centralkök

Är det inte dags att ompröva beslutet om ett centralkök och återgå till ambitionen som var när äldreboendet byggdes, menar en anhörig.

I dag vill man kassera sju fullt utrustade kök med modern utrustning, bygga om ett nybyggt centralkök, köpa in sju nya mattransportvagnar för att laga maten centralt, skriver en anhörig.

I dag vill man kassera sju fullt utrustade kök med modern utrustning, bygga om ett nybyggt centralkök, köpa in sju nya mattransportvagnar för att laga maten centralt, skriver en anhörig.

Foto: Lotta Willsäter

Insändare2023-02-06 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Kopparsvanens äldreboende i Åtvidaberg var nybyggt flyttade min mamma dit. I tidningsartiklar om det nya boendet skrevs det att ambitionen var att det skulle bli Sveriges bästa äldreboende! 

Bland annat fanns det ett tillagningskök på varje avdelning där en näringsriktig och hemlagad mat skulle lagas! Detta skulle vara en trivselfaktor på boendet, att kunna få känna doften av matlagningen.

När Solbackens centralkök skulle byggas fick jag besked av socialchefen att Kopparsvanens avdelning 1–7, även i fortsättningen skulle laga sin egen mat med en särskild ansvarig kokerska som inte skulle tillhöra vårdpersonalen.

I dag vill man kassera sju fullt utrustade kök med modern utrustning, bygga om ett nybyggt centralkök, köpa in sju nya mattransportvagnar för att laga maten centralt. Är det inte dags att ompröva detta beslut och återgå till ambitionen som var när äldreboendet byggdes? Då skulle även hemsjukvården i fortsättningen kunna fortsätta få matlådor från centralköket. 

Varför inte låta sunda förnuftet få vara med i beslutsfattandet och tänka på de äldres välmående!

"Anhörig"

Svar från Åtvidabergs kommun:

Tack för dina synpunkter! Kommunen delar din uppfattning att det är viktigt att de äldre får en bra och näringsriktig kost. Kommunstyrelsens beslut innebär att Solbackens kök, som ligger på Kopparsvanen, ska laga lunch och middag till samtliga avdelningar på Kopparsvanen veckans alla dagar. Frukost, fika och kvällsmål kommer att fortsätta att tillagas på respektive avdelning, så de aktuella köken kommer att nyttjas även framåt. De äldre kommer precis som tidigare att bli serverade maten varm på respektive avdelning.

Förändringen görs för att frigöra personalresurser till att arbeta med omvårdnadsrelaterade arbetsuppgifter i stället för att laga mat, samt att personal från kommunens kostenhet, som är särskilt utbildad för uppgiften, tillagar maten till alla som bor på Kopparsvanen. Det innebär att kommunen kan arbeta likvärdigt och sammanhållet med att utveckla förutsättningarna för de äldres måltider och måltidssituation. De enkätundersökningar som gjorts bland de som får mat från Solbackens kök visar på en hög nöjdhet och vi är säkra på att även de personer som nu kommer att få sin mat från Solbacken fram över också kommer att vara nöjda med maten.

Sara Waérner, socialchef
Jenny Bojmar, kostchef
Åtvidabergs kommun