Omöjligt att få tid hos Folktandvården

Jag är chockad och ser med stor förvåning på vad som har hänt med Folktandvården! Var är alla tandläkare, frågar sig insändarskribenten.

När jag ringer för att boka tid, finns endast akuta tider. När jag bokar akut tid, får jag svar att det finns inga tider, menar insändarskribenten.

När jag ringer för att boka tid, finns endast akuta tider. När jag bokar akut tid, får jag svar att det finns inga tider, menar insändarskribenten.

Foto: Tore Meek/NTB/Scanpix/TT

Insändare2022-11-03 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter att ha haft tur och förmånen att ha bra tänder, har jag nu under senaste 4–5 åren behov att söka för tandproblem. Mitt naturliga val har alltid varit Folktandvården. Alltid har det varit lätt att få tid, proffsigt mottagande och trevlig personal.

Under de senaste åren har något hänt. När man söker vård, finns det ingen tandläkare. Pensionerade tandläkare från andra orter i Sverige lånas in på begränsad tid. Säkert ett dyrt alternativ.

När jag ringer för att boka tid, finns endast akuta tider. När jag bokar akut tid, får jag svar att det finns inga tider, men jag kan boka tid i grannkommunen som vi nu har samarbete med. Jag ringer grannkommunen för att få tid, men de säger att jag får vända mig till min hemkommun, vi har inga tider.

Jag är chockad och ser med stor förvåning på vad som har hänt med Folktandvården! Var är alla tandläkare? Är det sådan brist på tandläkare borde de unga som ska utbilda sig få kännedom om att här är ett bristyrke som skriker efter kunnig personal. Samtidigt öppnas nya privata tandläkarkliniker.

Tänder är en viktig del av kroppen som måste skötas om. Kostnaden för att laga tänder är relativt hög. Men får man inte tid för vård, så är kostnaden för till exempel implantat cirka 25 000 kronor per tand och det har de flesta inte ekonomiskt råd med.

Alternativet är att vi får en tandlös befolkning. Eller vad ska vi göra?