Omöjligt att få besked om inställda slutprov

I början av februari gick Linköpings kommun ut med beskedet att de ställer in alla prövningar som görs för att kunna komplettera sina gymnasiebetyg under våren 2021.

Linköpings kommun har ställt in möjligheten till att göra prövning under våren 2021 inom vuxenutbildningen på grund av pandemin.

Linköpings kommun har ställt in möjligheten till att göra prövning under våren 2021 inom vuxenutbildningen på grund av pandemin.

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2021-03-12 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man fortsätter dock med distansutbildningen inför prövningarna.

Jag har en son som missade slutprovet i ett ämne vilket gör att han inte kunde söka sig vidare till universitetet. Med corona fram och tillbaka hade det nu äntligen blivit dags att göra slutprovet för att kunna söka till hösten. Då ställdes all prövningar in. 

Han har ringt kommunen samt mejlat Centrum för vuxenutbildning för att veta hur han ska gå tillväga– inget svar.

Han har varit i kontakt med in gamla skola, men de har inte längre något ansvar och de har ingen möjlighet att låta ”gamla” elever få möjlighet att göra prov som ska leda till en komplett examen. Det hade man ju annars kunnat tro låg i deras intresse. 

Det är ingen gammal student, han slutade gymnasiet i juni 2020. På skolan rekommenderar man honom att söka till andra städer och kommuner. Så nu är han anmäld och ska under våren åka ner till Skåne(!) för att få göra sitt slutprov. Coronavänligt? Nej, men nödvändigt! Stå till svars Linköpings kommun och ansvariga, tack!

Besviken Mamma

Svar

Linköpings kommun har ställt in möjligheten till att göra prövning under våren 2021 inom vuxenutbildningen på grund av pandemin. Skälet till detta är förhindra smittspridning. Vår förhoppning och plan är att återigen kunna erbjuda prövningar från och med hösten 2021.  

Vi är medvetna om att detta beslut innebär negativa konsekvenser för de som behöver genomföra en prövning under våren. I Linköping ska alla anmälningar till prövningar efter avslutad gymnasieutbildning göras till Centrum för vuxenutbildning. Det är skälet till att den gymnasieskola där man genomfört sina studier inte tog emot anmälan.

Jag beklagar att vi inte har svarat din son och ber om ursäkt för det. Vi ser nu över våra rutiner för att förhindra att det inte ska hända igen.

Åsa Ridne, avdelningschef, gymnasie- och vuxenutbildningen Linköpings kommun