Omänsklig stress för vår vårdpersonal

De som vårdar utsätts ofta för omänsklig stress och i längden blir de sjuka! Kan en stressjagad människa utföra ett fullödigt arbete? Tror inte det, skriver en patient på US.

Jag har svårt att tänka mig att det finns bättre vård i världen, skriver en patient på US.

Jag har svårt att tänka mig att det finns bättre vård i världen, skriver en patient på US.

Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Insändare2024-05-25 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har tillbringat en vecka på MAVA, medicinska och geriatriska akutenheten på US. Jag kom dit med försämrad kol, lunginflammation, hjärtsvikt med mera. 

Jag har svårt att tänka mig att det finns bättre vård i världen! Bara maten i sig är vård, men mitt tillstånd hindrade mig att njuta fullt ut av rätterna! Nu är jag hemma och mår betydligt bättre! Trots min inkrökthet i mig själv har jag märkt att det är vårdkris på gång! 

Jag har tidigare läst att personal går plågade hem, de känner att de inte räcker till! De som vårdar utsätts ofta för omänsklig stress och i längden blir de sjuka! Kan en stressjagad människa utföra ett fullödigt arbete? Tror inte det! 

Vi lever i en värld där förintelsevapen ger stora, nej, gigantiska inkomster! Jag kan säga, att ta död på en människa är mer lönsamt ekonomiskt, än att rädda ett människoliv! 

En facklig vårdkonflikt är under uppsegling! Jag ska hålla ett särskilt öga på var partierna står i vårdfrågan till nästa politiska val! Att skylla allt på politiker i en demokrati är fel, vi väljare har det yttersta ansvaret! 

Jag vill sända en varm hälsning till personalen på MAVA och tacka för den goda vård jag har fått. I dag ser jag ljusare på framtiden. Önskar er allt gott!