Om att kasta sten i glashus

Dagens moderater anklagas inte för den politik som högerpartiet fört. Detsamma borde gälla Vänsterpartiet, anser insändarskribenten.

Dagens moderater anklagas inte för den politik som högerpartiet fört. Detsamma borde gälla Vänsterpartiet, anser insändarskribenten.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Insändare2021-04-15 16:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ledaren "Motbjudande och bisarrt, Löfven!" (31/3) frossar i beskrivningen av Vänsterpartiets ”smutsiga förflutna”. 

Av en borgerlig tidnings ledarskribent kan man ju inte förvänta sig en balanserad syn på höger-vänsterskalans aktörer. För att hjälpa Christian Dahlgren lite på traven vill jag påminna om Moderaternas föregångare, högerpartiet. Namnbytet skedde 1969.  

Högerpartiets historia är full av ställningstagande som inte ens en borgerlig ledarskribent skulle ställa sig bakom i dag. Eller vad sägs om högerns motstånd mot allmän och lika rösträtt för män 1918. På den tiden hade höginkomsttagare fler röster per person än personer med lägre eller ingen inkomst. Den 40-gradiga rösträttskalan försvarades av högern. 

1921 var högern motståndare till att kvinnor skulle få rösträtt. Ett tredje exempel ur den långa listan av högerns politiska ställningstagande är motståndet mot införandet av en fjärde semestervecka 1963.

Dagens moderater anklagas inte för den politik som högerpartiet fört. Det är rimligt att man på ledarsidan diskuterar dagens vänsterparti och inte dess föregångare.