Olovligt fiske är ett större hot

Fåglarna påverkar inte Nykvarnsholmen och fiskarna negativt.

Nykvarnsholmen med fiskomlöp uppskattats av många besökare, både bland människor, fåglar, fiskar och andra djur, skriver Elisabeth Lundqvist på Linköpings kommun.

Nykvarnsholmen med fiskomlöp uppskattats av många besökare, både bland människor, fåglar, fiskar och andra djur, skriver Elisabeth Lundqvist på Linköpings kommun.

Foto: Victor Bomgren

Insändare2021-09-27 08:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till “Har fisken tagit slut nu i Roxen?” (13/9).

Hej Eva och tack för dina synpunkter. 

Vi är väldigt stolta över den stora satsningen på Nykvarnsholmen med en väl fungerande fiskväg/omlöp och den fina parkmiljön med flera rastplatser samt information om natur, kultur och historia. Området har upptäckts och uppskattats av många besökare, både bland människor, fåglar, fiskar och andra djur. 

Periodvis är det väldigt gott om fisk i omlöpet och även i den angränsande Stångån. Det lockar förstås till sig fiskätande fåglar som häger, storskarv, storskrake med flera vilket är helt naturligt. 

Någon negativ påverkan för fiskvägen och parkmiljön är svår att se. Istället innebär det utökade möjligheter för oss människor att kunna studera både fiskar och fåglar.

Olovligt fiske riskerar däremot i större utsträckning att påverka fiskfaunan negativt. Det gäller särskilt den sällsynta och rödlistade fisken asp. Allt fiske är därför förbjudet i och i närheten av fiskvägen. 

I hela Stångån genom stan är det dessutom förbjudet att fiska efter asp, vimma och ål. Fångas någon av dessa fiskar ska de genast släppas tillbaka.

Roxens fiskevårdsområdesförening har av länsstyrelsen fått tillstånd till skyddsjakt på storskarv i sjön under 2020–2025. Hur detta inverkar på Roxen, storskarven och andra arter bör och ska följas upp och utvärderas.