Ojust med hyrpersonal på sjukhus

Insändare2022-06-10 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Lägg pengarna på fast vårdpersonal” (28/5):

5,6 miljarder kronor gick till ythyrarna 2020 enlig Läkartidningen. Skattepengar som kunde använts till bättre löner åt barnmorskor, läkare och sköterskor. Det finns pengar. Använd dem till fast vårdpersonal i stället för att göda riskkapitalisterna genom hyrsystemet. Dessutom börjar den negativa sprängkraften i systemet med uthyrning inom den öppna vården på sjukhus och vårdcentraler att visa sig. Många slutar på grund av helt orättvisa löner och andra orättvisa anställningsförhållanden. Personalen har i många stycken en omöjlig arbetsmiljö skapad av att kollegor med samma jobb får dubbel lön och ibland bättre arbetstider med lediga dagar och mindre ansvar. Den fasta personalen slutar av dessa anledningar som i sin tur ökar belastningen på de färre som är kvar. Inte undra på att många kompetenta inte orkar fortsätta utan slutar. Den onda cirkeln fortsätter om ingen gör något. De lojala som ändå fortsätter med sitt viktiga jobb måste känna stöd för att något bra är på gång.

Det finns en enkel lösning. Gör ett undantag för hyrpersonal inom den offentliga sjukvården. De som tror att privat uthyrningen i den öppna vården ger bättre resultat kan bevisa det genom att skapa en sådan organisation separat, vid sidan om! Då undviks den orättvisa konkurrensen inom den öppna vården som nu visat vilken oerhörd negativ effekt den kan få om inget görs.

Kör igång snarast innan vårdens lokaler ekar tomma och köerna med sjuka patienter ökar. Vårdgarantin klaras inte heller som det är nu. Är så dålig att några siffror är svåra att hitta för en lekman. Men i juli 2020 uppfylldes bara 44 procent av specialistvård som exempel. Nu är det säkerligen ännu sämre. Det hjälper inte att politiker som tror på hyrsystemet lovar ökande satsningar på både det ena och det andra när det destruktiva med så orättvisa anställningsförhållanden bryter ned arbetsmoralen. Är nu på väg att med full kraft tömma de nya fina sjukvårdslokalerna som en ”Pensionerad sjukhusanställd” varnar för. 

Dags för politikerna att agera med konstruktiva idéer. Snart är det val.