Oansvarigt att utsätta vårdpersonal för denna press

Se till att öka personalantalet inom vården, ge de anställda humana arbetspass och anständig lön, menar insändarskribenten.

Har vi vett att skämmas för nuvarande läge och har vi samvete att ändra, frågar sig insändarskribenten om arbetssituationen i vården.

Har vi vett att skämmas för nuvarande läge och har vi samvete att ändra, frågar sig insändarskribenten om arbetssituationen i vården.

Foto: Julia Djerf

Insändare2022-04-26 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har tillbringat några dagar på kardiologen på US i Linköping efter liten hjärtinfarkt. Jag och andra medpatienter blev uppassade med medmänsklighet och uppkopplade elektronisk med noggrannhet! Har transporterats till olika undersökningar som ultraljud, röntgen med flera. Vid ett tillfälle fick jag åka rullstol med US snabbaste transportör. Hörde pipande larm stup i ett, telefonsignaler i anställdas fickor. Någon patient lämnar sängen för att åka hem. Blixtsnabbt personal där, byter sängkläder, bäddar och lägger fram dag- och nattklädsel. En otvetydig högklassig vård! 

Lika entydigt har detta ett pris. Jag vore andligen och lekamligt blind om jag inte märkte den omänskliga stress dessa människoänglar utsätts för! Människor av rätt virke anställs. Enligt min mening blir många av dessa så småningom reducerade till förbrukningsmateriell! Har sett det förut inom åldringsvården. Det är moraliskt, etiskt om du så vill, oansvarigt att utsätta någon för denna press, dessutom gäller här livgivande arbete! 

En rättmätig undran, hur många tar med sig jobbet hem? Alla vill också ha en meningsfull fritid. Många unga människor vill kanske bilda familj med allt det innebär. Tror många kommer hem stressade, hemmet ska skötas med mera. Se till att öka personalantal, ge de anställda humana arbetspass och anständig lön! Gällande lön, ta politiker som exempel, de är rörande ense om egna arvoden! Vems är ansvaret att det blivit så här? Politiker har ett visst ansvar, men jag gör det alltför lätt för mig att skylla på politiker! I en demokrati väljer vi och har samtidigt det yttersta ansvaret! Har vi vett att skämmas för nuvarande läge och har vi samvete att ändra? 

Avslutar med ett varmt tack till kardiologens personal, ett inte mindre varmt tack till alla som vårdar människor. Alla innebär givetvis att inneslutna är städare och transportörer. Skulle jag missat någon så är ni med.