Vad händer med friskvården i Kinda?

Friskvårdsgymmet i Kinda har haft stängt i över två år och biblioteket har dragit ner på öppettiderna. Varför, frågar sig insändarskribenterna.

Oansvarigt av Region Östergötland att inte öppna friskvårdsgymmet i Kinda, menar insändarskribenterna.

Oansvarigt av Region Östergötland att inte öppna friskvårdsgymmet i Kinda, menar insändarskribenterna.

Foto: Dennis Petersson/Fredrik Sandberg/TT

Insändare2022-05-19 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Region Östergötland verkar ta ganska lätt på friskvården i Kinda. Friskvårdsgymmet under vårdcentralens tak har nu haft stängt i över två år för, enligt ansvariga, att minska smittspridningen av covid-19 i kommunen. Omsorg gentemot medborgarna enligt vederbörande. 

Vad ska man då kalla alla de institutioner, gym, sportanläggningar, evenemang med mera som kan välkomna, med Folkhälsomyndighetens välsignelse, tusentals utövare/besökare att trängas på olika platser. Oansvariga?

Nej! Det är Region Östergötland som är oansvarig. Man motarbetar vanliga människors vilja att betala för att preventivt främja folkhälsan. Att preventivt genom fysisk träning slippa anlita sjukvården i förtid och därmed minska framtida vårdköer. Snälla! Finns det ingen i regionens organisation som tänker längre än näsan räcker och gör något åt detta ”Grönköpingstänk”.
 

På tal om Kinda. Vad händer på vårt fina bibliotek? En kulturell samlingsplats för Kindabor. En kunskapsbank att ösa ur. Efter vad vi förstått har man dragit ner öppettiderna med 20 tim/vecka. Biblioteket öppnar klockan 11.00 och stänger 16.00 förutom två dagar då man storsint har öppet till klockan 18.00. Lördagar stängt. 

Vad gör alla förvärvsarbetande när kunskapstörst, läslust etcetera infaller? Rimliga öppettider för en institution som denna borde vara 08.00–20.00. Ett öppet hus för oss skattebetalare. Vem är ansvarig för detta?

Besökte därför kommunhusets kontaktcenter för att få en förklaring. Där mötte en biljettluckeliknande steril miljö, utan personal närvarande. Det gamla öppna kontorslandskapet med välkomnande personal från tidigare var tyvärr borta. Vem är ansvarig för detta?

På tal om skattebetalare. Kommunens synnerligen konstiga beslut att bygga ett garage för några röda bilar till en kostnad av kanske 60–70 miljoner, i stället för att renovera den befintliga räddningsstationen för kanske 10 miljoner. Då hade pengarna räckt till för att ha anständiga öppettider för biblioteket och personal på kontaktcentret. Vem är ansvarig för detta?

Som Hasse & Tage sa: ”En spik i foten”. Ja, när det hemska och bestialiska som just nu sker i östra Europa, där vi vet vem som är ansvarig, jämförs med ovanstående så ska vi inte mera vara gnällspikar.

Peter H, Jan H, Kalle H, Bengt S

Svar från Region Östergötland:

Från Region Östergötlands sida instämmer vi till fullo i uppfattningen att fysisk aktivitet är ett väldigt bra sätt att främja hälsa och välbefinnande. Regionens uppdrag är att bedriva hälso- och sjukvårdsinsatser. Friskvårdsaktiviteter ingår inte i uppdraget, men det finns och har funnits olika typer av rehabiliteringslokaler i anslutning till bland annat vårdcentralerna, där även allmänheten tidigare har kunnat köpa träningskort. Region Östergötland kommer inte längre att erbjuda möjlighet att köpa friskvårdskort. Anledningen är att vi koncentrerar verksamheten till patienter i behov av medicinsk rehabilitering. Vi hänvisar tidigare kunder till friskvårdsaktörerna. 

Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland

Svar från Kinda kommun:

Tack för dina synpunkter! Det stämmer att vi i Kisa har ändrat våra bemannade öppettider, det gjordes i samband med att vi öppnade upp för Meröppet som innebär att våra besökare har tillgång till biblioteket fram till klockan 20.00 varje dag måndag–söndag. Även i Horn har vi Meröppet fram till klockan 20.00 varje dag. I Rimforsa har vi inte möjligheten att ha Meröppet och därför har vi valt att ha öppet på lördagar där. Meröppet innebär att du med ditt lånekort kan besöka biblioteket när det inte är bemannat. Om du är 18 år och har lånekort så är du varmt välkommen in på något av våra bibliotek för att få tillgång till Meröppet. Som ett komplement till detta finns även möjligheten att söka boktitlar, göra reservationer och mycket mer via www.gotabiblioteken.se Vi vill också tipsa om att vi ingår i Götasamarbetet – ett samarbete mellan alla bibliotek i Östergötland samt Tranås, vilket innebär att du har möjlighet att reservera böcker och hämta ut på vilket bibliotek du vill i länet. Kanonbra om du jobbar på annan ort till vardags! När biblioteken inte är bemannade arbetar vi med läsfrämjande och uppsökande biblioteksarbete, till exempel Boken kommer, besök på förskolor, bokdepositioner på olika institutioner, programverksamhet med mera. Vi utvärderar kontinuerligt våra öppettider och tar med oss dina synpunkter i vårt utvecklingsarbete. 

Gällande kontaktcenter så har det genomförts flera säkerhetsåtgärder i kommunhuset, bland annat i form av ett så kallat skalskydd. Detta för att vår personal ska känna sig trygga vid en eventuell hotsituation. Denna ombyggnad har förändrat utseendet i lokalen, men vi tror att det också har lett till att vi kan ge en bättre och snabbare service till våra invånare, besökare och företag via både telefon och besök. Givetvis ska luckan vara bemannad och vi tackar för och tar till oss din information som ger oss möjlighet att bli ännu bättre. 

Den nya räddningsstationen är äntligen på gång, då den gamla inte är lämplig att renovera av olika anledningar. Vår förhoppning är att den bidrar till ett tryggare samhälle för både invånare och företag. 

Karolina Hedlund, förvaltningschef samhällsbyggnadsförvaltningen

Lena Axelsson, avdelningschef för kultur fritid och turism

Anna Ekman Isaksson, arbetsledare biblioteksverksamheten