Nya parkeringshuset är fullt upplyst hela natten

Jag åkte förbi Neptunus en sen lördagskväll och det var i stort sett helt upplyst på varje våning. Vem står för elräkningen, frågar sig insändarskribenten.

Insändarskribenten undrar till vilken nytta nybyggen som Neptunus har full belysning hela nätterna?

Insändarskribenten undrar till vilken nytta nybyggen som Neptunus har full belysning hela nätterna?

Foto: Victor Bomgren

Insändare2023-01-21 13:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det nya parkeringshuset Neptunus, som ligger i anslutning till simhallen, är ännu inte i bruk. Har en liten nyfiken fråga som jag hoppas någon kan ge ett svar på. 

Jag åkte förbi Neptunus en sen lördagskväll och det var i stort sett helt upplyst på varje våning. Vem står för den elräkningen? Det är ofta nybyggen har full belysning om nätterna. Till vilken nytta? 

Jag förstår att en viss belysning kan vara nödvändig, kanske för att undvika inbrott även om jag tror att det inte alls stoppar den som tänkt stjäla. Att det är elbrist verkar inte bekymra eller påverka de som har hand om dessa byggen. Så frågan kvarstår, vem betalar elräkningen? 

"Släck det som släckas kan"

Svar från Sankt Kors:

Elräkningen för belysningen i parkeringsanläggningen Neptunus står byggprojektet för. Byggprojektet ägs och finansieras i sin tur av Sankt Kors Fastighets AB.

Sedan en tid tillbaka har vi trimmat in belysningen på Neptunus och rekommendationen under denna perioden har då varit att inte justera den manuellt utan låta den lysa. Nu har vi fått ordning på belysningen som, när huset öppnar, kommer fungera med närvarostyrning på varje parkeringsplan. Vid närvaro tänds belysningen till 100 procent och då även på de två närmsta halvplanen. Ett halvplan upp och ett halvplan ner. När ingen närvaro registreras på 30 minuter justeras belysningen ner till 10 procent för att släckas helt efter en timma. I trapphusen lyser lampor med 100 procent vid närvaro och minskas ner till 10 procent när ingen närvaro noterats på 30 minuter. 

Under byggtiden har projektet valt en energisnål belysning med en så kallad snäv styrning. Det innebär att lampor lyser när det behövs för att öka trygghet och orientering. Och enligt våra beräkningar kan vi se att energiåtgången för belysningen har varit liten sett till den totala energiåtgången. 

Sandra Strand, Sankt Kors