Svar på "SFI-utbildningen behöver arbetsro", 25/10.
I sin debattartikel skriver fem SFI-lärare att SFI håller på att göras om i grunden och att besluten skett i tysthet. Det stämmer inte. Däremot stämmer det att Linköping från och med januari 2020 kommer att tillämpa en auktorisationsmodell med auktoriserade utbildningsanordnare som skall bedriva vuxenutbildning.
I december 2018 gav bildningsnämnden utbildningsförvaltningen i uppdrag att under 2019 utveckla ett auktorisationssystem för den kommunala vuxenutbildningen med syfte att kunna erbjuda ett brett utbud samt komplettera utbudet i bildningsnämndens egen regi. Samråd har skett med Birgittaskolan, Anders Ljungstedts gymnasium och Centrum för vuxenutbildning vid framtagandet av auktorisationsområden.
Flertalet av de anordnare som nu auktoriseras har dessutom för avsikt att erbjuda SFI i kombination med yrkesutgångar något som vi idag inte erbjuder i egen regi med undantag för vård- och omsorg. Systemet görs inte om i grunden, redan idag är en del av kommunens vuxenutbildning inklusive SFI upphandlad.
Idag har våra kommunala gymnasieskolor ett högt söktryck på flera högskoleförberedande program och därför utökar vi nu platserna på Birgittaskolan. Flytten av barn- och fritidsprogrammet (BF) till Birgittaskolan skapar goda förutsättningar för samverkan med samhällsprogrammet och vård- och omsorgsprogrammet vilket innebär att eleverna som läser på BF får ett större utbud av kurser men också kurser som ger behörighet till högre studier.
SFI ska inte flytta på sig i nuläget men på sikt är tanken att göra Birgittaskolan till en renodlad gymnasieskola. Därför genomför vi nu ett arbete med att ta fram nya lokaler till vuxenutbildningen.
Åsa Wennergren (L), ordförande bildningsnämnden