"Kvalitet" är nya floskelordet i fotbolls-VM

Tack och lov så har våra idrottsmän – och kvinnor också för den delen – i stort slutat "leverera", men i stället förväntas de visa ”kvalitet”.

”Det finns så mycket kvalitet i Danmarks lag”, enligt tv-kommentatorn.

”Det finns så mycket kvalitet i Danmarks lag”, enligt tv-kommentatorn.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Insändare2022-11-25 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ja, ni läser rätt! Fotbollensvärlden är bara ett exempel som dessutom är aktuellt i dessa dagar. De spelar inte längre bra, utan de visar kvalitet. 

Jag har noterat att fotbollskommentatorer och deras expertkommentatorer gått över till mode- och floskelordet ”kvalitet”. Det blir en smula löjligt. Låt mig ge er exempel från några av de inledande matcherna i detta fotbolls-VM:

Inför matchen mellan Danmark och Tunisien, konstaterade man att ”det finns så mycket kvalitet i Danmarks lag”. Eller en bit in i matchen ”det är lite mer kvalitet på det här anfallet”. Jag skall ge tre exempel till, ”det är väldigt mycket energi i den här matchen, men kanske inte så mycket kvalitet”. Eller varför inte ”Australien har kontringskvaliteter”, samt ”det är väl den förväntade kvalitetsskillnaden”. Bra eller dålig kvalitet, det framgår inte.

Tänk dig när detta blir vardagsspråk!
– Hur var det på jobbet i dag då? – Jo, chefen visade ovanligt mycket kvalitet.
– Och ni då barn, hur har ni haft det i skolan i dag. – Jo’rå, lärarna har kvalitet.
– Väldigt mycket kvalitet på potatismoset, förresten.

En aning krystat kanske, men det känns som om vanliga ”svenska” ord inte längre duger i vissa sammanhang. Och något som i varje fall förvånar mig är att så många kommentatorer inom idrottens värld hänger på denna märkliga trend. Så varför kan inte danskarna bara få ”spela bra” i en spännande match?

Förresten så var potatismoset väldigt gott!