Ny solkraft på jordbruksmark ger inte el som vi behöver

Länsstyrelsen skall väga nytta av solelen mot att jordbruksmark, naturvärden och kulturmiljöer förstörs. Köp då inte bolagens skönmålning av solelen, menar insändarskribenten.

Vi har brist på elproduktion i södra Sverige, men solel löser på inga sätt detta, menar insändarskribenten.

Vi har brist på elproduktion i södra Sverige, men solel löser på inga sätt detta, menar insändarskribenten.

Foto: Privat

Insändare2024-12-18 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag skrev den 18 september om ett stort solkraftverk som danska företaget GreenGo planerar vid Bjursby/Tägneby. Jordbruksmark, stora natur- och kulturvärden kan förstöras utan nytta för vår elförsörjning. Jag ställde frågor, men fick inga svar. 

Regeringen har i dagarna fastlagt att problemet är att vi har överskott av oplanerbar el samtidigt som industrin inte får nödvändig planerbar kraft. 

Storskalig solel är ingen lösning på våra energiproblem. Solkraften är oplanerbar och ger uppenbart el bara när solen lyser. I december–januari lyser den i medeltal 1 tim/dygn och i juni–juli, 8–9 timmar och då inte de timmar när behoven är som störst. Med denna ryckighet skapas obalans i elsystemet. Vid låg andel solel så kan elsystemet absorbera solelen, men vid högre andelar fås mycket allvarliga störningar i elsystemet. Teoretiskt skulle batterilager kunna gå in och kompensera, men batterierna skulle bli enormt dyra. Vi har brist på elproduktion i södra Sverige, men solel löser på inga sätt detta. 

Ser vi internationellt så har Tyskland snabbt byggt ut sin solkraft till cirka 12 procent av totalen, vilket skapar stor obalans. I en ny artikel av SEB Research är slutsatsen att solkraft förstör för sig själv genom att öka utbudet av kraft när den inte behövs, vilket leder till ohållbara problem både vad gäller teknik och lönsamhet – man får periodvis betala 80 öre/kWh för att bli av med elen. Danmark har snabbt byggt ut solkraft och får då akuta problem med obalans i elnätet. Polen har snabbt ökat på sin solkraft och måste koppla från solkraft för att undvika kollaps. Kalifornien har också problem. 

Men i Sverige är det väl inte så illa? Nej, men snart. Solkraften ökar exponentiellt med cirka 60 procent per år!

Bolag som GreenGo som erbjuder markägare generösa 40-åriga arrendeavtal för solel. GreenGo jobbar intensivt med godkännande från Länsstyrelsen där man för fram påståenden om solelens nytta. Med fördelaktig elprisprognos från konsult vill man sedan med god vinst sälja projektet vidare. Projektet ligger i ett eget bolag, som vid dålig lönsamhet kan sättas i konkurs och det ekonomiska ansvaret försvinner. Markägaren får då inget arrende, men tvingas kanske återställa marken. 

Länsstyrelsen skall väga nytta av solelen mot att jordbruksmark, naturvärden och kulturmiljöer förstörs. Köp då inte bolagens skönmålning av solelen!

Fotnot. Corren har erbjudit GreenGo möjlighet att svara på insändaren.