Svar på ”En stilla undran över belysningen”, 1/11
Tekniska verken har på uppdrag av Linköpings kommun uppfört ny belysning på gång- och cykelvägen mellan Ullstämma och Sturefors.
I projektet har särskild hänsyn tagits till de fladdermöss som är aktiva längs sträckan och som påverkas negativt av elektriskt ljus. Av den anledningen har vi valt en lösning som gör att belysningen är släckt så länge anläggningen inte detekterar någon förbipasserande människa. Vid detektering tänds lamporna upp och lyser i drygt en minut för att sedan slockna igen.
Upptändningen sker successivt och följer den förbipasserande i färdriktningen. På så vis värnar vi både fladdermössen och människorna, och även ett resurseffektivare Linköping.
Anläggningen togs i drift i september, men tyvärr har det inte kommunicerats tillräckligt i närområdet vilket har gjort att vi fått många frågor om den nya belysningen. Från och med 4 november, har vi ändrat inställningen så att hela anläggningen lyser med sparlåga (15 procent) dygnets mörka timmar, när den inte känner av förbipasserande.
Denna inställning gäller tillsvidare men kan komma att ändras, i syfte att hitta den optimalt avvägda lösningen. Finns det ytterligare frågor kring funktionaliteten, eller om det uppstår fel i anläggningen, så är alla varmt välkomna att kontakta Tekniska verken. Använd gärna mobilappen ”Felanmälan belysning” i första hand.
Robert Sidorson, belysningsprojektör, Tekniska verken