Nu får det vara nog – barnomsorgen har nått botten

Nu kom droppen som fick bägaren att rinna över, då Linköpings kommun bestämt sig för att sätta stopp för alla vikarier, menar insändarskribenten.

Många fina pedagoger kommer fly denna märkliga verklighet, men våra stackars barn, har ni tänkt på dem!? De har svårt att protestera, menar insändarskribenten.

Många fina pedagoger kommer fly denna märkliga verklighet, men våra stackars barn, har ni tänkt på dem!? De har svårt att protestera, menar insändarskribenten.

Foto: ERIK G SVENSSON

Insändare2024-02-12 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det pratas om delaktighet, personalvård, lyhördhet och transparens i Linköpings kommuns barnomsorg. "Verksamhet för varje barn". En fras som de flesta pedagoger kämpar sig blodiga för, men verkligheten och möjligheterna för barnen och personalen är en helt annan. Dessa fina ord stannar tyvärr uppe i ledningsgrupperna! 

I stället ökar man på barngruppernas storlekar som aldrig förr, tar bort resurser, personalpooler och lyssnar inte på sina kunniga pedagoger. Pedagogerna har mindre och mindre chans att påverka något över huvud taget.

Nu kom droppen som fick bägaren rinna över, då Linköpings kommun bestämt sig för att sätta stopp för alla vikarier! Man har nu gått ut och informerat om att den redan hårt ansatta personalen i stället ska täcka upp och vikariera för varandra! Nu har Linköpings barnomsorg nått botten, det är inte längre hållbart för vare sig barn eller personal längre. 

Många fina pedagoger kommer fly denna märkliga verklighet, men våra stackars barn, har ni tänkt på dem!? De har svårt att protestera. Ska de bara få finna sig i dessa gigantiska barngrupper och där nu även personalen kommer bytas ut var och varannan vecka för de behöver vikariera på andra avdelningar eller förskolor. 

Dessa pengar som kommunen sparar på att inte sätta in några vikarier, kommer de få vara redo att sätta in för allt fler som mår dåligt och blir sjukskrivna. Är det värt det?

Uppdaterad fotnot. Linköpings kommun återkommer med ett svar vid ett senare tillfälle.