Svar på "Reformer behövs i försvaret", 17/4 och "Undersökning rapporterar om kränkningar”, 28/4
Min erfarenhet är att rädsla och osäkerhet kommer från okunskap och brist på information om vad som väntar. Många ungdomar funderar säkerligen när de blivit antagna om de kommer att klara de krav som Försvarsmakten ställer. Värnplikten är en utbildning och det är vårt jobb som lärare och befäl att genom ett modernt ledarskap hjälpa ungdomarna att utvecklas och att detta sker i en takt som de klarar av.
Försvarsmakten har nolltolerans mot alla former av kränkningar och vi arbetar aktivt för att förhindra oönskade beteenden. Vi har en tydlig värdegrund och uppförandekod som präglar allt vi gör och den som inte respekterar detta eller sina medmänniskor har inte i Försvarsmakten att göra. Hur man upptäcker och motverkar kränkningar finns med i utbildningar på alla nivåer och skulle det trots allt uppstå oönskade beteenden vidtar vi åtgärder omedelbart.
Försvarsmakten arbetar målmedvetet med företroendeskapande åtgärder gentemot våra medborgare men även internt i syfte att skapa lagkänsla och en trovärdighet i det vi står för och vår förmåga att lösa vår uppgift. En stor del i detta arbete är att utveckla medarbetarna till att bidra till en jämställd och jämlik arbetsplats. Respekt och tillit är en nödvändighet för att vi ska kunna lösa våra uppgifter i en extrem miljö.
Försvarsmakten har idag inte tillräckliga resurser för att kunna ta emot alla som vill göra värnplikten. Mitt råd till alla ungdomarna är; gör ert bästa och skulle ni inte bli antagna de år ni fyller 18 så finns möjligheten att försök igen och själva aktivt söka åren därefter.
Jonas Nellsjö, chef för Helikopterflottiljen