Nollning kan vara en rolig introduktion

Sluta hata, skrik "Berzan är bäst" i stället, föreslår insändarskribenten.

Sluta hata, skrik "Berzan är bäst" i stället, föreslår insändarskribenten.

Foto: Jeppe Gustafsson

Insändare2021-08-24 15:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till "Stoppa årets nollning" (18/8).

Signaturen "Håll i" beskriver nollning som "pennalism, sexism, kränkningar och fylla". Jag har en viss kritik mot nollningen men måste påpeka att jag inte alls känner igen mig i beskrivningen.

Jag har tre barn som har gått igenom gymnasienollningen, en på Katedral, de andra på Berzelius. Ingen av dem upplevde trakasserier, pennalism eller sexism. 

Enbart på Katedral (det är flera år sedan) förekom alkohol (till en grad som orsakade fylla) som en del av nollningen och det var tillåtet att avstå. På Berzelius var nollningarna helt spritfria och kändes i hög grad genomtänkta och positiva.

Det som jag tyckte sämst om från Berzelius sida var hatramsor riktade mot övriga skolor. Detta klagade jag på senaste gången och fick gehör för det och hatramsorna drogs in. När min son började på Katedral så hade Katedral inget hat, vilket jag gillade men tyvärr verkar ha återkommit. Så sluta hata, skrik "Berzan är bäst" i stället.

Så det har förekommit problem, men jag tror inte att rätt metod är att sluta styra upp från skolhåll. Nollningen, skött rätt, kan vara en rolig introduktionsaktivitet, men den bör göras i dialog med skolan så den har ett bra innehåll.