Jag är inte "övrig personal" – jag är undersköterska

Jag åker förbi regionhuset varje dag och känner mig så fruktansvärt provocerad av eran sandlådenivå. Vet ni hur det är att gå till jobbet med klump i magen, skriver en undersköterska.

Ännu en gång är vi icke värda, bara idioter som politikerna utnyttjar för att rätta till sina egna dåliga beslut, skriver en undersköterska.

Ännu en gång är vi icke värda, bara idioter som politikerna utnyttjar för att rätta till sina egna dåliga beslut, skriver en undersköterska.

Foto: TT-bild

Insändare2024-03-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter 20 års erfarenhet, tvåårig specialisering, har jag blivit som många av mina kollegor – ”övrig personal”. Jag är inte undersköterska, inte ens ”bara” undersköterska, utan ”övrig personal”! Mitt yrke har inget namn. Trots legitimering av yrkestitel så är jag bara ”övrig personal”!

Under utbildningen lärde man sig konsten att vara undersköterska. Dels teoretiskt, dels en hel del praktiskt. Man såg fram emot första jobbet. När man väl sedan kom in på riktigt i arbetslivet, möttes man oftast av attityden att man är "bara" undersköterska. Inte från alla, men många. Man var på något sätt oviktig, förbrukningsbar, ersättlig. Man lärde sig med tiden att stå på sig och älska det man gör. För trots allt är undersköterskeyrket ett väldigt givande yrke.

Vartefter åren gick, älskade man yrket mer och mer och brydde sig mindre och mindre vad andra tyckte. 

Under alla dessa år såg man stor ekonomisk skillnad mellan undersköterska och sjuksköterska. Men jag älskade mitt yrke och valde att inte plugga vidare. Som många andra.

Sedan kom beskedet om höjning av ob-ersättning till sjuksköterskor. Och det sved något fruktansvärt. Vi var inte värda höjning då vi var “övrig personal”! Det fanns inga pengar för oss. En spott rakt i ansiktet. 

Efter den orättvisa höjningen kommer nästa spott: “Region Östergötland varslar 900 om uppsägning. Bakgrunden är det mycket allvarliga ekonomiska läget". Ännu en gång är vi icke värda, bara idioter som politikerna utnyttjar för att rätta till sina egna dåliga beslut. 

Som grädde på moset kommer beskedet att regionen kommer att lägga en halv miljard kronor på renoveringar på bland annat Vrinnevi. I dessa spartider. 

Morell & co – jag kan inte med ord beskriva känslorna jag känner. Känslor av avsky och frustration. Ren maktlöshet. Jag åker förbi regionhuset varje dag och känner mig så fruktansvärt provocerad av eran sandlådenivå. Vet ni hur det är att gå till jobbet med en klump i magen? 

Ni är inga politiker i mina ögon. Ni är “övrig personal” som förstör för 900 anställda på grund av er dåliga politik! Ni missbrukar er maktposition. Avgå!

Så, en appell till alla unga människor: Plugga inte till undersköterska! Välj inte detta yrke! För till slut så kommer ni att vara bara “övrig personal”.