När ska vi lära oss att samarbeta?

Media rapporterar varje dag om skjutningar och våld i vårt samhälle. Kriminella organisationer etablerar sig i vårt samhälle och sätter skräck för att inta ny mark.

Vårt samhälle blir allt tuffare och man ser hur de kriminella etablerar sig i vårt samhälle, menar skribenten.

Vårt samhälle blir allt tuffare och man ser hur de kriminella etablerar sig i vårt samhälle, menar skribenten.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Insändare2020-11-06 05:18
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Information från säker källa informerar hur ett kriminellt gäng etablerar sig i bostadsområde i Linköping. Naturligtvis kommer det att ske rekrytering på våra ungdomar i området att gå med i den kriminella organisationen. På andra sidan står boende i området som tröttnat på allt som händer, till exempel rån, droger, misshandel, våldtäkter, bränder etc.

Nu finns det tankar på att sätta ihop ett medborgaregarde för att freda sig mot de kriminella eftersom det inte händer något ifrån våra politiker och beslutsfattare.

Det man hör från våra politiker är att det ska anställas fler poliser och då tror man att den kriminella verksamheten kan stoppas. För att kunna stoppa eller minska deras framfart måste man börja samarbeta. Politiker, myndigheter, skolan, föreningar, familjen och kyrkan kan bli ett nätverk för att förebygga kriminellas framfart i vårt samhälle. Jag är starkt orolig för om de kriminella verksamheterna tar över ett bostadsområde samtidigt som medborgaregarde skapas på motsatta sidan, vad händer då? 

Vårt samhälle blir allt tuffare och man ser hur de kriminella etablerar sig i vårt samhälle och intar positioner med ledande befattning, för att kunna utveckla deras intresse och tjäna stora pengar på oss skattebetalare. 

Hur kan det vara möjligt att en gärningsman många gånger kommer undan med att lagföras. I stället kan gärningsmannen få skadestånd för att varit frihetsberövad, medan offret får bära på skuld och skam som ofta leder till livslång djup depression. Vad ska till för att ändra på det?

Segregation och utanförskap leder många gånger till att man skapar sin egen värld att leva i. Trasiga familjer, otrygghet, och avsaknad tillit är många gånger en väg in till en kriminell verksamhet, där man söker lyckan och blir någon med en ny identitet.

Genom samarbete kan vi förhindra och minska brottsligheten. Vi måste börja med barnen och våra ungdomar som lätt kan hamna i klorna i de kriminella fångstnäten. 

Varje förändring börjar alltid hos huvudpersonen genom bekräftelse som skapar en relation med tillit och trygghet. Utan relation kommer man inte en millimeter i ett förändringsarbete.

Jag har fått följa människor i mitt sociala arbete där vi har gjort resor, från mörker till ljus. Jag har fått följa människor med stark koppling till kriminella verksamheter med svår missbruksproblematik, till drogfrihet och till nytt liv. Hemligheten att lyckas bygger på information, kommunikation och motivation. Jag brukar säga att det omöjliga tar bara lite längre tid.