När ska Skänninge få sin tandläkare?

Folktandvården har svårt att rekrytera personal, skriver tandvårdsdirektör Anna Carin Dahlgren i ett svar på insändaren.

Folktandvården har svårt att rekrytera personal, skriver tandvårdsdirektör Anna Carin Dahlgren i ett svar på insändaren.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2018-12-20 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I mitten av maj 2017 kunde vi läsa i Corren att nu skulle det bli tillgång till tandläkare i Skänninge. Vid kontakt med Gun-Inger Eklöf, som skickat in medborgarförslaget, har vi fått följande upplysningar:

Beslutet om att etablera tandvårdsmottagning i Skänninge fattades i Regionens fullmäktige 2017-04-27 och uppdrag gavs till hälso- och sjukvårdsnämnden att genomföra beslutet.

I januari 2018 frågade förslagsställaren Region Östergötland vad som hänt i ärendet. Svar kom från tandvårdsenheten Region Östergötland om att man hos Folktandvården hade initierat arbetet och att Folktandvården fortlöpande skulle rapportera till Region Östergötland när något hände. Det hade i klartext inte hänt något i ärendet, men det var initierat.

Då ingen information lämnats och inget synts i Skänninge, som tydde på att arbetet skulle ha påbörjats ställde hon 2018-10-22 åter samma fråga till Regionen. Svaret kom 2018-11-01 och var i stort sett likalydande som tidigare svar. Denna gång med tillägget att förslagsställaren skulle meddelas om ytterligare information kommit fram i ärendet.

Det är i skrivande stund 2018-12-11 och det har gått mer än 19 månader sedan beslutet fattades och det har inte funnits något annat att rapportera än att man har initierat inventering av lämpliga lokaler.

Hör det till vanligheten på Region Östergötland att man inte påbörjat genomförandet av ett beslut efter 19 månader?

Är regionfullmäktige informerade om att detta ärende ännu inte påbörjats?

Finns någon i organisationen, inom tjänstemanna- eller politikerkåren, som saboterar genomförandet av tandläkarmottagning i Skänninge?

Brist på tomma lokaler finns ju inte.

Lilian Alexandersson

Östen Lindqvist

Svar:

Det stämmer att hälso- och sjukvårdsnämnden i sin överenskommelse med Folktandvården 2018 gav uppdraget att inleda arbetet med att etablera en tandvårdsmottagning i Skänninge.

Att etablera en ny klinik kräver förstås ett grundligt förarbete för att resultatet ska bli bra, inte bara för Skänningeborna utan för alla skattebetalare i Östergötland. Aspekter som behöver vägas in är bland annat en lokal som möter tandvårdsklinikens behov, ekonomiskt ansvarstagande och inte minst personella resurser.

Den demografiska utvecklingen i Sverige och övriga västvärlden ställer tandvården (liksom all övrig hälso- och sjukvård) inför stora utmaningar. Vårdbehoven ökar samtidigt som vårdgivare får allt svårare att rekrytera personal – helt enkelt därför att antalet personer i arbetsför ålder minskar. Därför arbetar hälso- och sjukvården ständigt med att hitta nya arbetssätt för att kunna utföra den vård befolkningen behöver.

Det som Folktandvården står inför i denna fråga är därför framförallt bemanningen av en tandvårdsmottagning i Skänninge. Folktandvården har redan i dag kliniker i glesbygdsområden som bemannas av personal från övriga länet, på grund av svårigheter att rekrytera. En mottagning i Skänninge skulle med andra ord bemannas av befintliga resurser i Östergötland vilket reser frågan om hur den totala tillgängligheten till tandvård i länet påverkas.

För att nå ett optimalt resultat står arbetet med att etablera en tandvårdsmottagning i Skänninge därför fortfarande i ett inledande skede, vilket vi inte bedömer som ovanligt för den här typen av processer.

Anna Carin Dahlgren

tandvårdsdirektör Folktandvården Östergötland