När pengarna bestämmer vet man inget säkert

Kapitalet kan välja områden inom sjukvården som ger bäst vinst och låta all annan verksamhet skötas med skattemedel, skriver Lars-Inge Larsson.

Målet måste vara så bra sjukvård som möjligt, inte maximal ekonomisk vinst, anser insändarskribenten.

Målet måste vara så bra sjukvård som möjligt, inte maximal ekonomisk vinst, anser insändarskribenten.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Insändare2019-11-01 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående "Skyttegravarna hindrar den viktiga debatten" Corren kultur, 26/10.

Micke Pihlblads krönika tog upp Apotekstjänst, en privat aktör som gjort bort sig på den offentliga marknaden. Jag instämmer i resonemanget. Många bryr sig säkert men orkar inte. Man ska ju tänka på sig själv och få betalt för vad man gör. Den här typen av engagemang ger ju inte ett öre, möjligen en dunk i ryggen.

Med en idiots envishet har jag hävdat att hyrläkarsystemet inom sjukvården är monopol (Correns insändarsida 24/9). Men vem bryr sig? Om det finns nån mer så kan ni ju meddela Micke Pihlblad. Eller starta en facebokgrupp.  Men vad tjäna på det? Ett jämlikare samhälle!

Det obehagligaste är när kapitalet styr verksamheter så att man inte helt säkert vet vem som egentligen bestämmer. Det är pudelns kärna. När som i det här fallet Apotekstjänst gör bort sig vad händer då? Jo, vd får gå. In med en ny och ordna till det som utåt sett gått snett. Sen bara kör på igen?

Även i en offentlig verksamhet får ju oftast ansvarig gå. Men då bestämmer de folkvalda, inte plånboken. När pengarna bestämmer vet man inte säkert. Kapitalisten skickar fram nån företrädare. Sitter själv bakom kulisserna och styr. 

Så kan man väl inte få fortsätta inom sjukvården. Man måste kunna lita på att de ansvariga gör sitt bästa för patienterna. Målet måste vara så bra sjukvård som möjligt, inte maximal ekonomisk vinst. Om målet inte är bästa möjliga för patienten, måste vi kunna ändra på det, med demokratiska metoder.

Kapitalet håller tyst så länge inkomsterna från hyrläkare, sjuksköterskorna och Apotekstjänst funkar. De problem vinstmaximeringen skapar för alla andra medborgare och sjukvården är ”nån annans”.

Kapitalet kan nu välja områden inom sjukvården som ger bäst vinst och låta all annan verksamhet skötas med skattemedel. Kostnaden för hyrläkare har lyckligtvis minskat enligt senaste rapporten men i stället har sjuksköterskornas andel ökat katastrofalt.

Hejda monopolet. Politikerna har ju betalt för att göra nåt bra. Varför inte börja i den änden?

Oron i världen har en gemensam nämnare sade FN:s generalsekreterare häromdan på tv. Politikernas trovärdighet är så låg att folk protesterar i massor. Upplopp, skyttegravar ...

Måtte vi undvika det här hemma. Ett bidrag borde vara mera sakliga debatter innan överbudsargumenten med hårdare straff och enkla lösningar slutar med katastrofala utfall. Man påstår tom att de med de högsta inkomsterna kommer att jobba mera när värnskatten nu avskaffas!

Lars-Inge Larsson, en envis som upplevt sakligt förtroendefulla politiker som  man kan lita på