Svar till Rebecka Hovenberg, 27/8.
Rebecka Hovenbergs svar på mitt debattinlägg som publicerades den 27 augusti bekräftar i stort sett det jag försökt säga. Miljöpartiet har inget konkret svar på hur fossilfri el för att ersätta 40 procent kärnkraftsel skall åstadkommas utan bara svepande påståenden.
Professorn i energiteknik vid Mälardalens högskola, Björn Karlsson, uttalar i Svenska Dagbladet den 29 maj 2016 att Sverige är ”outstanding” genom att dagens elproduktion är i det närmaste 100 procent fossilfri. Han konstaterar även att solceller i Sverige bara kan göra marginell nytta. Att det blivit populärt är ju inte detsamma som att det gör någon större nytta i det stora perspektivet. Om kärnkraften försvinner är vi inte längre bäst i klassen.
Av Hovenbergs punkter kan man begrunda att ”ha väl utbyggda stamnätsförbindelser till utlandet så att vi kan ge och få hjälp av våra grannländer vid en eventuell effektbristsituation”. Det kommer säkert att behövas för att få hjälp när vår egen framtida elproduktion krisar. Vi får väl hoppas att grannarna varit klokare än vi så vi kan få köpa. Och att satsa på smarta elnät så att effekten fördelas dit den behövs bäst, det innebär väl att den som ”inte bäst behöver” elen blir utan, något som det varnats för, att vi i framtiden kan bli utsatta för sektionsvisa avstängningar av elen för att den inte räcker till. Från i-land till u-land!
Stefan Fölster understryker i en artikel i SvD den 23 augusti 2018 att miljöpartierna i Sverige och Tyskland varit ointresserade av och till och med motarbetat teknikutveckling. Die Grünen (miljöpartiet) i Tyskland har drivit fram stora satsningar på subventionerad förnyelsebar el och att kärnkraften skall läggas ner, precis det som Miljöpartiet i Sverige vill göra. Citat: ”Pinsamt nog är Tyskland nu ett av de europeiska länderna som lyckats sämst med att minska utsläppen av växthusgasen. Regeringen erkände i juni att målen för utsläppsminskningen till 2020 kommer att missas med en häpnadsväckande marginal.” Och Miljöpartiet vill att vi skall gå i die Grünens fotspår! Något svar på frågan om vad som är praktiskt möjligt, teknik, volym, leveranssäkerhet, vilka investeringar som krävs och konsumentekonomi som jag ställde lär jag inte få från Hovenberg.
Lars-Åke Holm