Missunna inte de äldre lunchen i dagstugorna

Att lunchservering inte skulle kunna ses som en aktivitet är svårt att förstå, anser insändarskribenten i en kommentar till Motalas beslut att sluta med lunch för äldre i dagstugorna.

Se till att lunchservering blir en aktivitet i dagstugorna även i framtiden, uppmanar insändarskribenten.

Se till att lunchservering blir en aktivitet i dagstugorna även i framtiden, uppmanar insändarskribenten.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2019-11-21 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag får ett 20-tal äldre med störst behov, möjlighet att få lunchmaten upplagd på tallrik och i gemenskap äta den på Svanens dagstuga i Borensberg. 

Man skulle kunna tro att ingen i kommunen missunnar dem detta, men så är det.

Den 1 december ska det bort. Den mat som nu varje dag kommer i rostfria matlådor i värmeskåp ska i stället packas i plastboxar och veckovis levereras hem till de äldre. De gamla vädjar i Corren 14/11, faktiskt hjärtskärande, att få ha sin servering kvar: ”Detta är enda gången på dagen jag träffar någon. Det kommer bli att jag får sitta ensam hemma om dagarna nu.” Det är här man får nya vänner, upplyser uppgivet en annan.

Personalen och medicinskt ansvariga vädjar: ”När de förlorar den sociala biten vid måltiden riskerar den äldre minskad aptit och undernäring”...”Det i sin tur ökar risken för fallolyckor”.

Med orden ”vi måste se till att alla får det likadant” förklarar socialnämndens ordförande i Motala kommun Maths Andersson (L) beslutet. Personalen ska inte hjälpa de äldre som behöver hjälp med maten, utan de ”ska arbeta med aktiviteter i dagstugorna”, menar han. 

Det är alltså inte av besparingsskäl som serveringen ska bort. Då hade han sagt det. Och de uttalade motiven för beslutet är förbryllande. Att alla ”måste få det likadant” låter snarast som ett politiskt slagord som inte hörts efter Berlinmurens fall. 

Det kom lite oväntat från en liberal och vi får hoppas han missuppfattat detta uppdrag. Personalen ska arbeta med aktiviteter, men att lunchservering inte skulle kunna definieras som en aktivitet i dagstugorna är svårt att förstå.

En uppmaning till socialnämnden är att lyssna  på de äldre och låta dem i möjligaste mån få som de vill. Lyssna även på personalen. Förringa inte deras kompetens eller varningar för konsekvenser av beslutet (till exempel undernäring). 

Se till att lunchservering blir en aktivitet i dagstugorna även i framtiden! Visa att inte socialnämnden missunnar de äldre den glädjen. Och förresten så känns ökad plastanvändning inte modernt...

Hans Råsberg