Minst en dag i veckan bör vara köttfri

Vegetariska råvaror som bönor, linser och rotfrukter har mycket längre hållbarhet än kött, menar insändarskribenten.

Vegetariska råvaror som bönor, linser och rotfrukter har mycket längre hållbarhet än kött, menar insändarskribenten.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Insändare2021-10-20 13:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Min åsikt är att det borde serveras mindre kött i skolan. 
Först och främst är det billigare med vegetariskt än kött och vegetariska råvaror som bönor, linser och rotfrukter har mycket längre hållbarhet än kött, vilket minskar matsvinnet.
För det andra så har man mindre risk att få sjukdomar som högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar om man äter mer vegetariskt. 
Men var ska man få proteiner från, kanske en del undrar. Det finns massa proteiner i baljväxter, såsom bönor, linser och ärtor. Det finns också massor proteiner i quinoa, havregryn och frön. 
Till sist är det mycket bättre för klimatet att äta mer vegetarisk än kött eftersom det behövs mindre vatten och mark att odla vegetabilier än att producera kött. 
De behöver inte servera vegetariskt varje dag i skolan, men jag tycker att minst en dag i veckan ska vara köttfri. 
Testa din favoriträtt med vegetariska alternativ i stället för kött!