Minska risken för fritagning vid sjuktransporter

Delge inte den intagne tid och plats för sjukhusbesöket utan hämta honom när det är dags för transport, menar insändarskribenten.

Den intagne bör inte ta med sin mobil under sjukvårdsbesöket för att undvika spårning, menar insändarskribenten.

Den intagne bör inte ta med sin mobil under sjukvårdsbesöket för att undvika spårning, menar insändarskribenten.

Foto: Ulf Wigh/Wighsnews

Insändare2023-02-15 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I förra veckan genomfördes en spektakulär fritagning av en gängkriminell från Kriminalvården vid ett sjukvårdsbesök på Vrinnevi sjukhus.

Mannen satt häktad i väntan på att avtjäna ett långt fängelsestraff för ett mordförsök. Vid tillfället hade han i laga ordning inga restriktioner enligt ett domstolsbeslut, så han kunde via mobilen beställa sin egen fritagning av sina gelikar.

Enligt Kriminalvårdens representant ”är de inte rustade för fritagning med vapenhot” och det tycker jag verkar rimligt. Samtidigt påpekas att Kriminalvården, polisen och regionen har väl utarbetade rutiner och gör risk/säkerhetsbedömningar vid dessa sjukvårdstransporter.

Med risk för att den intagne känner sig kränkt har jag nedan ett antal förslag på hur man minskar risken för fritagningar:

1. Delge inte den intagne tid och plats för sjukhusbesöket utan hämta honom när det är dags för transport.

2. Genomför inte transporten i en bil som är skyltat med ”Kriminalvården” utan i en civil bil utan yttre kännetecken.

3. Använd inte huvudentrén utan någon av alla sidoingångar som sjukvården rekommenderar för att göra besöket så anonymt som möjligt.

4. Den intagne får inte ta med sin mobil under sjukvårdsbesöket för att undvika spårning.

När ansvariga på Kriminalvårdens transportenhet ställs inför frågor om fritagningen hänvisas till en pågående utredning.