Jag har nu följt min dotters fotbollssäsong under året. Hon är 12 år, älskar fotboll och att röra på sig generellt.
Senaste fyra matcherna har jag sett saker på plan som jag är glad över inte resulterat i värre skador. Tråkigt nog ser jag hur det negativt påverkar självförtroendet och spelglädjen hos vår dotter och hennes lagkompisar.
Jag har länge följt damfotbollen och tyckt om utvecklingen med mer tekniskt och fysiskt spel. Jag följer med mina döttrar på i princip varje match, tränar själv en utav dem och tar med dem på allsvenska matcher så ofta jag kan.
Det jag i dag ser på plan när min 12-åriga dotter spelar gör mig rädd. Rädd först för skador i alldeles för ung ålder, men mest rädd för att våra döttrar ska lära sig att det är helt okej att både sparka på varandra, dra i tröjan, armbåga och knuffa varandra på plan – samt svära på varandra och på domslut. Hur påverkar detta beteendet utanför plan?
Till slut under en match tröttnade både jag som förälder och tränarna för vårt lag. Vi sa ifrån på många olika sätt. En del sätt ångrar jag nu i efter hand då det inte var okej, men frustrationen är stor och jag känner mig hjälplös.
Jag har en fråga till Fotbollsförbundet, vad får de unga domarna för stöd under match för att kunna ha dialog med tränarna, våga avbryta match och/eller sätta ribban på en okej nivå i domslut? Jag vet att det finns en rekommendation att använda så kallade matchvärdar, men detta är ingenting jag sett i någon stor utsträckning alls.
Frågor till många av er tränare och indirekt till förbundet, varför tränar ni era tjejer till att spela fult och otillåtet spel? Varför slutar vi lära ut fair play och delar inte längre ut gröna kort?
Det pratas mycket om att skydda domarna från oss föräldrar och tränare. Jag håller helt med om att domarna ska uppmuntras av oss alla till att döma och utvecklas som domare. Jag tror på möjligheten detta ger till att utveckla både ledarskap, större förståelse för en domares situation och en större spelförståelse som spelare själv.
Men hur pratas det om hur våra döttrar skyddas från skador eller från att alldeles för tidigt sluta spela fotboll på grund av detta otillåtna spel? Det är vårt vuxenansvar att skydda dessa unga idrottsutövare och inte mycket äldre domare. Att både i träning och under match värna om fair play. Mycket troligt tar många utövare lärdom från det de ser i våra högsta ligor i Sverige och Europa.
Jag skriver inte detta för att ta bort det fysiska spelet, utan jag skriver detta med förhoppning att göra oss medvetna om hur detta påverkar våra barn och deras inställning till fotboll.
Så en uppmaning till er proffs! Tänk på vad ni som ledare och idoler skickar för signaler till era fans därute som inte gör som vi säger utan som vi gör. För mig skyddar vi både domare och utövare genom att tränare tar sitt ansvar i hur vi lär ut denna fantastiska sport och bemötande till våra medspelare. Att inte vara rädda för att prata med det andra lagets tränare utan snarare uppmuntra till dialog.
Vi skyddar och utvecklar också både domare och utövare om förbundet tar sitt ansvar genom förändring av policy och rutiner, samt uppföljning av dessa. Föreningar måste också ta sitt ansvar genom att tillämpa dessa så det fungerar på riktigt. Jag ska i alla fall försöka ta mitt ansvar.
Fotnot. Corren har erbjudit Svenska fotbollsförbundet möjlighet att svara.