Midsommar lockar fram lust och glädje

Sommarsolståndet gör midsommar till ljusets högtid. Varför mår många av oss så bra, när det är som ljusast på året?

Insändare2022-06-13 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Solljuset blockerar sömnhormonet melatonin. Det gör oss piggare. Signalsubstansen serotonin, ”kroppens lyckoämne”, återställs och ökar ”feelgood-känslan”. Livslusten växer. Till och med dödssynden vällust påverkas positivt av ljuset och sommarvärmen.

Konstnären Anders Zorn lyckades fånga midsommarljuset i sin kända målning ”Midsommardansen”. Frågan är om det är konstnärens ljuskänsliga ögon eller hans kamera som lyckats fånga det gryende midsommarljuset? 

Zorn var även fotograf och flera av hans kända tavlor hade fotografier som förebilder. Han kan ha fått fram det berömda ljuset i tavlan med hjälp av fotografiets gråskala. Det förringar i vilket fall som helst inte konstverket. Han börjar invänta den korta nattens gryningsljus redan efter solnedgången. Midsommarstången reses vid midnatt.

Ungdomar dansar sig genom natten och virvlar förbi den målande betraktaren Zorn i det första morgonljuset. Konstnären förevigar det magiskt framväxande, midsommarljuset med sina ögon och med hjälp av kameran?

Som nattfjärilar dras vi till ljuset. Midsommar lockar fram lust och glädje i den ljusaste och ”svenskaste” av alla våra helger.

Glad och ljus midsommar.