Svar på ”Dålig tillgänglighet i Gamla Linköping”, 31/7
Vi tackar skribenten av insändaren kring tillgängligheten i Gamla Linköping för idéer och förslag. Stadskvarteren i Friluftsmuseet Gamla Linköping är en unik miljö i Linköping och Sverige. Samtidigt som det är ett av Sveriges mest besöka kommunala museer med fler än 400 000 årliga besökare är det också en öppen stadsdel med boende, företag och förbipasserande.
Det är en utmaning att möta dessa olika intressenters önskemål hur stadsdelen och hur Friluftsmuseet Gamla Linköping ska utvecklas. Vissa önskar mindre trafik i området vad gäller såväl cyklar, bilar och lastbilar, samtidigt som verksamheter och boende önskar fler och ”närmare” leveranser som innebär ökad trafik i området. Vi får också synpunkter att stråken med annan beläggning som skribenten hänvisar till ska blir fler för ökad tillgänglighet, men också att de ska tas bort för de nyttjas av cyklar vilket innebär ökad risk för olyckor. Vissa önskar att stråken ska vara asfalt för ökad tillgänglighet, medan andra tycker de ska vara gatsten för att efterlikna en gammal stadsdel.
Vi har ett fokus på ökad tillgänglighet och har de senaste åren genomfört ett flertal projekt för att ytterligare förbättra den. Några exempel är att vi skapat fler stråk med en tillgängligare beläggning än gatsten. I arbetet med detta har vi bland annat inspirerats av beläggningar som nyttjats på Skansen i Stockholm och kyrkogårdar för att den ska passa in i en kulturhistorisk värdefull miljö. Vi har också ökat tillgängligheten i ett antal för området centrala byggnader och miljöer såsom Curmanska magasinet (med den stadshistoriska utställningen), Replikbyggnaderna (i folkmun nya Cloettahuset), Smådjurshuset i Valla och området kring Folkparksteatern. Det pågår även ett arbete mellan fastighetsägare, lokalhyresgäster och Linköpings kommun kring tillgänglighet i och till lokaler.
Vi tackar slutligen återigen skribenten för synpunkterna och vi utlovar fortsatta åtgärder för att förbättra tillgängligheten i Friluftsmuseet Gamla Linköping.
Tina Karlsson From
museichef Friluftsmuseet Gamla Linköping
Simon Helmér
vd Kulturfastigheter i Linköping AB