Medicinen farligare än smittan

Börsen rasar i coronavirusets spår.

Börsen rasar i coronavirusets spår.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2020-03-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige är sjuk i corona och Folkhälsomyndigheten prövar olika mediciner för att stoppa spridningen av smittan i samhällskroppen.

Men alla mediciner har biverkningar. Många kan bli arbetslösa i till exempel rese-, hotell- och restaurangbranschen. Häromdagen gick en klädkedja i konkurs. Börserna i världen har rasat och i Sverige har vanliga människors sparpengar raderats ut. 

Pensionärer och snart pensionärer kommer att få lägre pension. Vanliga människor kommer att bli försiktigare med dyra köp och att ta lån. Då stannar bostadspriserna. Sedan kan bostadsmarknaden kollapsa när ägarna tvingas sälja för att de inte har råd att bo kvar. Skatterna måste höjas när färre ska försörja fler som inte har inkomst. Sviterna av medicinerna kan vi få känna av i många, många år.

Folkhälsomyndigheten kan smittskydd men de är inte experter på nationalekonomi, arbets- och bostadsmarknad. Hur många arbetslösa är ett acceptabelt pris för att hejda coronasmittan? Hur många fattigpensionärer? Hur många företag ska få gå i konkurs? 

Regeringen måste säga stopp för fler åtgärder innan Sverige dör av medicinen.

Kristina Westerdahl